Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Uutta ja vanhaa – Kultainen nuoruus ei jää unholaan

Onkohan joku muu huomannut miten vuodet menevät kuin huomaamatta? Eläkkeellä ollessa kun ei ole minnekään hoppua niin päivät hujahtavat iltaan kuin itsestään. Ennen oli toisin.

Maaseudulla kun elettiin niin touhua ja tohinaa keksittiin kylän muiden poikien kanssa. Seurattiin toki vanhempaa väkeä ja laskettiin mäkeä. Kun tuli joku tuntematon ihminen syrjäkylälle sitäpä ihmeteltiin. Oltiin tietenkin uteliaita. Vieraiden palveluun ei jäänyt aikaa kulkijatkin sulautuivat talon töihin.

Ihmeellistä aikaa kun luotettiin ihmisiin. Romaaninaisia kulki kylillä ja heidän virkkaamia tuotteita otettiin maksuksi yöpymisistä. Voita ja leipää heille tarjottiin matkaevääksi. Kulkukauppiaat ja pannuntinaajat viettivät päiviä saunassa. Niin ja vankilalta vapautuneet miehet olivat hyvä apu talon töihin. Näitä henkilöitä pidettiin tasa-arvoisina. Varsinkin keväällä propsipinoilla näki näitä raavaita miehiä, jotka ansaitsivat jonkun markan ja jatkoivat matkaansa. Milloinkaan ei nähty mitään hankaluuksia vieraiden ollessa kortteerina.

Mitä nyt talon tyttäriä äidit opastivat lähentymästä miehiä. Olihan niitä komeita äijiä, joille nainen olis maistunut. Siveellisyys oli kunniassa ja naisia kunnioitettiin suuressa määrin. Vahinkoja ei kylillä esiintynyt. Niitä jos jossakin sattui naiselle tulemaan, niin kyllä juttuja riitti isyyden varmistamiseksi. Mies huolehti ehkäisystä ja nainen ähkäisystä. Yleensä paikkakunnan vaihto oli yksinäisen lapsen tekijän naisen paras vaihtoehto.

Miehet ottivat vastuuta elämästään kuten naisetkin. Töitä kun oli niin keskityttiin niihin raskaat työt vaati kyllä raskaat huvit. Paikkakunnan tanssitalossa miehet tapasi käydä toisen miehen liiviin ja kun poliisit tuli, niin sakkoja satoi roimasti. Siinä savottarahat kävivät hupaisaan.

Seurakunnat piti huolen jäsenistään. Kinkerit oli joka kevään ohjelmassa. Nuhteita saivat avoliitossa elävät parit. Kontrollointi oli hyvin neuvovaa. Aikuistuvat talon pojat huolehtivat vanhemmistaan ja sopivat talon jatkamisesta. Kunnalliskotiin kuskattiin isovanhemmat, jotka alkoivat höpistä tuota taivaallista. Huolehdittiin vauvasta vaariin. Jännä miten uskollisia paria maaseudulla näki. Kun vihittiin, se oli yleensä loppuelämän projekti. Sanonnalla että kun oli kiviset pellot ja äkäinen akka niin ei tullut aika pitkäksi.

Jos käytiin töissä talon ulkopuolella, niin ei ollut lanattuja teitä. Yleensä pojat lähtivät 15-vuotiaina työelämään. Kansakoulua käytiin siksi, kun saatiin ilmainen ruoka ja kunnalta kumikengät. Pimeässä opittiin kulkemaan kuin kissat eikä ollut valosaastetta. Eikä mielenterveyden ongelmia esiintynyt nuorilla kuten nykyisin joka toisella. Heinänteon aikana koko kylä oli jeesaamassa, jos talolla ei ollut tekijöitä omasta takaa. Silloin alkoi usein kesäheilojen kulta-aika. Pyörillä liikkui hameväkeä pitkin raittia etsimässä eksynyttä urhoaan. Jos laulun sanoin vois kuvata. Kultainen nuoruus ei jää unholaan.