Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan enemmistö päätyi hyväksymään translain muutoksen, jonka mukaan kuka tahansa täysi-ikäinen voi jatkossa muuttaa sukupuolensa ilman lääketieteellistä perustelua. Uusi translaki ei siis enää kohdistu sukupuoliristiriitaa kokevaan vähemmistöön, vaan kuka tahansa saisi vaihtaa sukupuolen omaan kokemukseensa perustuen. Valiokunnan enemmistö haluaa lisäksi mietinnön ponsilausumassa laajentaa sukupuolen vaihtamisen koskemaan alaikäisiä nuoria ja lapsia.
Ehdotettua menettelyä juridisen sukupuolen muuttamisesta voidaan käyttää väärin ja vilpillisesti. Niissä maissa, joissa lakia on samalla tavoin muutettu, kuten Norjassa, ”naisten” tekemät seksuaalirikokset ovat räjähtäneet. Häirintä ja ahdistelu tulevat lisääntymään entisestään. Sukupuolen vaihtaminen mahdollistaa myös rikollisille erilaiset identiteettivarkaudet ja toisaalta jälkien peittelyn entistä helpommin. Lain tultua voimaan olemme ensi kertaa tilanteessa, missä väestötietoihin tallennetaan tietoa ihmisen subjektiivisesta identiteettikokemuksesta. Tiedolla biologisesta sukupuolesta sen sijaan on merkitystä monissa lääketieteelliseen hoitoon liittyvissä tilanteissa. Tieto on joka tapauksessa välttämätöntä säilyttää terveydenhuollon tietojärjestelmissä jollakin tavoin.
Translain muutoksella on vaikutuksensa myös urheiluun. Kaikki lajiliitot eivät ole määritelleet ehtoja transurheilijoiden osallistumisesta kilpailuihin. Nyt on jo nähtävissä lajeja, joissa transsukupuolisuus on musertamassa naisurheilun sadan vuoden tasa-arvotyön ja sukupuolen vaihtamisesta on tullut dopingin kaltainen ongelma keinona hakea menestystä hinnalla millä hyvänsä. Erikseen on sukupuoliristiriidasta oikeasti kärsivät urheilijat, joilla on oikeus muiden tavoin liikuntaan ja urheiluun, ja moni kansainvälinen lajiliitto onkin pohtinut omien kilpasarjojen avaamisen heille.
Kaikessa kummallisuudessaan lainmuutos vielä heikentää sukupuoliristiriidasta kärsivien nuorten mahdollisuuksia saada asianmukaista hoitoa. Etenkin nuoria saatetaan kannustaa uuteen sukupuoleen selvittämättä, millaisia mielenterveyden haasteita nuorella mahdollisesti on. Tämä ei ole hyvää hoitoa, vaan pahimmillaan kyse on heitteille jätöstä. Olisi ollut erittäin tärkeää, että myös juridisen sukupuolen vaihtamiseen sisältyisi vastedeskin terveydenhuollon ammattilaisen kohtaaminen.
On käsittämätöntä, että keskusta meni hyväksymään translain muutoksen, etenkin jos se ei vastaa hallitusneuvotteluissa sovittua kuten julkisuudessa on väitetty. Tällöin voisi odottaa, että keskustan kansanedustajat äänestävät esitystä vastaan suuressa salissa. Kokoomuksen osalta hämmästelen sitä, että heidän ajamansa muutoksen vuoden välein tapahtuvasta mahdollisuudesta vaihtaa sukupuolta ajatellaan ratkaisevan lakiuudistuksen ilmeiset ongelmat. Kristillisdemokraatit eivät kannata translain muutosta, vaan pitävät sitä vakavana heikennyksenä nykytilaan.
Kirjoittaja on kansanedustaja ja kristillisdemokraattien pj.