Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Lisää naisia Iisalmeen?

Tai oikeastaan naisyrittäjiä: jos Iisalmen keskustassa laskettaisiin yksityisten yrittäjien ylläpitämät kauppaliikkeet ja niistä edelleen naisyrittäjien yritykset, niin naisyrittäjien prosentuaalinen osuus olisi aika suuri.

Eiliseen lehteen haastateltu naisyrittäjien varapuheenjohtaja toi esille, että Iisalmen ydinkeskustan liike-elämä on paljolti naisyrittäjien kivijalkaliikkeiden varassa. Louhenkatu on hyvä esimerkki.

Yrittäjänaisia on myös kiittäminen monista hyvistä ideoista ja ajatuksista, muun muassa lauantain kiekottomasta pysäköinnistä.

Naisyrittäjien verkosto on Iisalmessa aktiivinen. Se järjesti viime syksyn valtakunnalliset yrittäjäpäivät ja on jatkuvasti esillä monin eri tavoin. On selvästi nähtävissä, että naisyrittäjissä on voimaa ja virtaa ja verkostoja.

Mutta vaikka Iisalmen yrittäjänaisilla on energiaa vaikka monille muille jaettavaksi, kaikkea ei edes yrittäjänaisten energialla saada korjattua, vaikka se hyvä alku onkin.

Haastattelussa ehdotettiin, että kiinteistönomistajat laskisivat vuokriaan, jotta ydinkeskustan tyhjät liikehuoneistot saataisiin täyteen vuokralaisia. Ajatus on kaunis, mutta yhtälö on vaikea saada toimimaan sellaisenaan. Myös kiinteistönomistajilla on omat kulunsa kiinteistöjen ylläpidosta, joten kuka ne maksaa, jos vuokratulot painetaan liian alas?

Iisalmen liikehuoneistojen vuokramarkkina on sellainen, että vuokranantajat varmasti tekevät kaikkensa, että tilat tulisivat täyteen. Mutta pelkät hyvät ja houkuttelevat tilat eivät riitä, elinvoimaisuuden lisäksi tarvitaan myös yrittäjiä, joilla olisi samanlainen energinen asenne kuin naisyrittäjillä.

Kaikkien yhteinen toive varmasti on, että Iisalmen ydinkeskusta olisi elinvoimaisempi: sitä haluavat yrittäjät ja sitä haluavat kiinteistöjen omistajat. Ja sitä varmasti haluavat myös asiakkaat. Mutta elinvoimaisuuden kehittäminen vaatii tekoja kaikilta osapuolilta, eikä vähiten asiakkailta.

Viime vuosina korona on vaikuttanut, samoin Ukrainan sodan tuoma taantuma. Rahankäyttöä on kiristetty ja jokaisen sentin ja euron kohde mietitään nyt tarkkaan.

Lisäksi verkkokauppa on vienyt paljon asiakkaita. Mutta se on vielä monelta hoksaamatta, että myymälästä saa ostoksen heti mukaansa – sitä ei tarvitse odottaa päivätolkulla noutopisteeseen.