Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Mielipide | Muuntokoulutuksella voitaisiin kouluttaa sairaanhoitajia, terveydenhoitajia, kätilöitä ja pelastajia lääkäreiksi

Hyvinvointialueittemme terveyskeskuksiin ei saada lääkäreitä. Yleislääkäreistä on pula koko maassa.

Pula lääkäreistä koettelee kuntia, joissa sairaita on paljon. Ikääntyneet, raskasta työtä raataneet, työttömyydestä kärsineet, mielenterveysongelmaiset ja monet, monet muut ovat lääkärien avun tarpeessa.

Esitämme avuksi lääkäripulaan muuntokoulutusta, jonka avulla esimerkiksi sairaanhoitajat, terveydenhoitajat, kätilöt ja pelastajat voitaisiin kouluttaa lääkäreiksi. Sairaanhoitajista on koulutettu muuntokoulutuksella lääkäreitä vuosina 2003–2010 Varsinais-Suomessa. Monet valmistuneet lääkärit työllistyivät lähiseutujen kuntiin, iso osa kotikuntiensa terveyskeskuksiin.

Itä-Suomen yliopiston lääkärikoulutukseen voi tietysti hakea normaalin hakumenettelyn kautta jo terveydenhuollon ammateissa työskennelleet, mutta esittämämme muuntokoulutus toisi todennäköisesti Varsinais-Suomen mallin mukaan kotipaikkakunnilleen palaavia lääkäreitä. Muuntokoulutusjärjestelyt maksavat tietysti enemmän, mutta tuskan ja vaivan hinta ilman lääkärin apua kunnissamme on mahdoton arvioida.

Kunnissamme on varmasti terveydenhoitoaloilla lahjakkuusreservejä ja potentiaalisia koulutettavia lääkäriopintoihin. Korkeakoulutusta kehitettäessä voisi voimavaroja suunnata myös hyvinvointialueemme lääkäripulan voittamiseen.

Kirjoittaja on Savo-Karjalan Kokoomusnaisten hallituksen jäsen.