Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vapaa sana Avoimuusrekisteriesitys vaikeuttaa vuoropuhelua – Kohtuutonta raportointitaakkaa ei saa syntyä

Suomessa perinteisesti yritys, yrittäjät ja järjestö on voinut lähestyä helposti päättäjiä ja virkakuntaa. Yhteydenpito on ollut helppoa ja arkista.

Tämä on johtanut siihen, että päättäjät ovat perillä yritysten ja järjestöjen tarpeista. Tämä on tietenkin hyvä asia.

Nyt tämä uhkaa vaikeutua. Eduskunnassa oleva esitys avoimuusrekisterilaista voi johtaa siihen, että yritys tai vaikuttaja ei jatkossa tapaa aiempaan tapaan päättäjiä ja kerro toiveitaan, koska siitä tulee raskas raportointivastuu.

Jos minä esimerkiksi tapaan kansanedustajan Lapinlahden hiihtoladulla ja esitän toiveita liittyen tulevaan hallitusohjelmaan, tästä pitää tehdä raportti viranomaiselle.

Jos avoimuusrekisteriesitys menee ehdotetussa muodossa läpi, se vaikeuttaa yritysten ja järjestöjen vuoropuhelua valtion päättäjien ja virkamiesten kanssa. Se lisää vaikuttamistyötä tekevien hallinnollista taakkaa.

Jokaisen pitää raportoida yhteydenpidosta, jos kontakteja on yli viisi.

Jos pitää yhteyttä poliitikkoihin, on parempi olla puoluetehtävässä, koska silloin raportointivastuuta ei ole. Myös kunnat ja hyvinvointialueet on vapautettu raportoinnista. Tätä ei voi pitää tasapuolisena eikä johdonmukaisena.

Moni yritys voi lopettaa päättäjävuoropuhelun, jotta ei riko sääntöjä ja välttää raportointitaakan. Esitys voi vahvistaa vaikuttamista tekevien etujärjestöjen ja viestintätoimistojen roolia.

Lisääkö esitys avoimuutta ja päättäjien ymmärrystä Suomen tilanteesta? Epäilen.

Esitystä viimeistellään tilanteessa, jossa ehdokkaat ja heidän tukiryhmänsä keräävät kampanjarahaa muun muassa yrityksiltä. Usein pyydetään tukea, joka jää ilmoitusrajan alle. Valtaosa rahoituksesta ei siis ole läpinäkyvää. Rahaa annetaan luonnollisesti ehdokkaille, joiden uskotaan edistävän rahanantajan tavoitteita.

Samaan aikaan ajetaan lakia, joka vähentää yhdistysten, yritysten ja päättäjien arkista vuoropuhelua. Tässä voi nähdä kaksinaismoralismia. Eduskunnassa olevaa esitystä pitää muuttaa siten, että yhteydenpidosta ei tule kohtuutonta raportointitaakkaa. Tähän on vaihtoehtoja.

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja.