Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Mielipide | Veroton omaishoidon tuki olisi hyvä alku

Omaishoidon tuen verovapaus nousi esille (Iisalmen Sanomat 7.1.) Veroton omaishoidontuki olisi hieno alku, mutta lisäksi tarvitaan paljon muutakin kehittämistä. Sote-uudistus jätti omaishoidon ihan liian vähälle huomiolle.

Tarvitaan koko maahan yhdenvertaiset kriteerit omaishoitoon. Vaikka hyvinvointialueuudistus aloitti, vaihtelee tuen määräämisen perusteet ja tuen määrä eri hyvinvointialueiden välillä.

Olisi hienoa, jos maassa olisi omaishoidonvaltuutettu, kuten lapsiasiainvaltuutettu. Omaishoitoa läheltä seuranneena väitän, että oikeanlaiselle opastukselle ja edunvalvonnalle omaishoidon osalta olisi valtakunnallisellakin tasolla iso tarve.

Taannoin Oulun Yliopisto teki tutkimuksen omaishoitajien hyvinvoinnista ja turvallisuudesta. Tuki- ja liikuntaelinvammat sekä tapaturmat ovat yleisiä.

Omaishoitajilta puuttuu yhdenvertainen työterveyshuolto ja työhönohjaus.

Kurjinta on se, että omaishoidon asioista on tullut ikään kuin toistuva ikiliikkuja eli ennen vaaleja lupaillaan vaikka mitä, mutta vaalikauden aikana tuskin mitään tapahtuu. Tämä on ollut nähtävissä vaaleista toiseen.

Tämä hallitus tuskin enää ehtii edistää eduskunnassa tehtyjä lukuisia aloitteita omaishoidosta. Seuraava hallitus tarvitsee omaishoitoon ehdottomasti vahvemman otteen. Tämä tulisi tehdä jo heti hallitusneuvotteluissa.

Tekemistäni omaishoidon aloitteista valtakunnallisesti toivoisin etenkin eteneväksi omaishoidontuen verottomuuden sekä tuen kriteereiden ja summien yhdenmukaistamisen.

Harmillista on se, että ollaan yltiöinnokkaasti lisäämässä laittomasti maassamme olevien terveydenhoitoa. Näitäkin rahoja tarvittaisiin kipeästi oman maan kansalaisten omaishoidossa.

Seuraavan hallituksen tulee laittaa asiat tärkeysjärjestykseen.

Kirjoittaja on kansanedustaja (ps.) sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen.