Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Vapaa sana Aloite sähkön siirtohintojen alentamiseksi tehtiin jo vuonna 2020

Muistuuko kokoomuksen ryhmälle alla oleva 16.11.2020 jätetty valtuustoaloite? Entä tämän lehden pääkirjoitustoimittajalle (IS 16.12.22)? Iisalmen kaupunginvaltuustolle

”Asia: Valtuustoaloite Savon Voiman sähkön siirtohintojen alentamiseksi

Viime vuosina sähkön siirtohinnat ovat nousseet kohtuuttomasti. Se on herättänyt aivan aiheellisesti laajaa kritiikkiä niin tiedotusvälineissä kuin kuntalaisten kanssa käydyissä keskusteluissakin. Useimpien kotitalouksien sähkölaskussa kiinteä kuukausimaksu sekä sähkön siirtomaksu ovat vähintään kaksi kolmasosaa sähkön käytöstä kuukausittain. Erityisesti kiinteä kuukausimaksu, joka voi muodostaa suurimman osan koko sähkölaskusta, tuntuu sähköä vähän käyttävien osalta kohtuuttoman suurelta.

Savon Voima jakaa tuloksestaan vuosittain osinkoa omistajinaan oleville kunnille. Osingonjaon mahdollistamiseksi asiakkailta joudutaan keräämään vähintään puolitoista kertainen määrä jaettavaan osinkoon verrattuna, kun huomioidaan tuloksesta valtiolle maksettavat verot. Luopumalla osittain tai kokonaan kunnille, ns. piiloverona kerättävistä kuukausi- ja siirtomaksuista, voitaisiin ylisuuria asiakasmaksuja alentaa.

Esitämme, että Iisalmen kaupunki tekee Savon Voiman omistajakunnille aloitteen, että kunnat luopuvat kokonaan piiloveron luonteisesta osingonjakovaatimuksesta tai ainakin alentavat sitä ja vastaavalla summalla alennetaan asiakkaiden sähkönsiirtohintoja.

Iisalmessa 16. päivänä marraskuuta 2020

Iisalmen Vasemmiston Valtuustoryhmä” Seitsemän valtuutetun allekirjoitukset

Tämä aloite on loppuun käsitelty hallinnossa, joten kokoomuksen jättämälle aloitteelle (Kv. 12.12.2022) on olemassa valmiit vastaukset. Miksi pitää tuhlata virkakoneiston aikaa turhaan saman sisältöisen aloitteen käsittelyyn? Vai alkaako vaalikuume nousemaan? Toisen puolueen aloitteen kopiointi vaalihuuman varjolla ei liene eduksi millekään puolueelle. Omana näkemyksenä esitän, että aloite sinänsä on aiheellinen, kuten vuoden 2020 aloitteen perusteluissa on esitetty. Yhtiön on kerättävä maksuillaan rahaa asiakkailtaan puolitoista kertainen määrä jaettavaan osinkoon nähden. Aloitteen läpimeno Savon Voiman hallintojen käsittelyssä on suurimman omistajan eli Kuopion kaupungin päättäjien käsissä.

Kirjoittaja on kaupunginhallituksen 2. vpj. ja Pohjois-Savon aluevaltuutettu (vas.).