Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Susiasioiden hoito annettava riistanhoitoyhdistyksille!

Suomen petopolitiikan uudistamiseen kohdistuu valtavan paljon paineita tulevan hallituskauden aikana. Valitusprosessit estivät suden kannanhoidollisen metsästyksen viime talvena. Kulunut kesä on ollut poikkeuksellisen synkkä varsinkin lammastiloille. Susien hyökkäyksiä tiloille on ollut yli 50 elokuun loppuun. Määrä kaksinkertainen viime vuoteen verrattuna. Susien raatelemaksi on jo joutunut yli 250 lammasta.

Sen lisäksi sudet aiheuttavat vuotta kohti keskimäärin vuosittain 45 koiravahinkoa, joista 35 tapauksessa koira kuolee suden hyökkäyksen johdosta. Kannanhoidollisen metsästyksen puuttuessa, suden ihmisarkuus on vuosi vuodelta heikentynyt. Sudet ovat oppineet, ettei ihmisen hajusta ole vaaraa ja käytös on muuttunut sen mukaiseksi. Esimerkki tulee syksyltä 2022 Tohmajärveltä, siellä susi tunkeutui navettaan sisälle ja raateli vasikan. Susien saamat tuhot eivät ole saaneet riittävää huomiota eikä nopeaa ja toimivaa ratkaisuja susiongelmaan ole kyetty löytämään.

Ongelmaan olisi hyvin helppo ja konkreettinen malli: Riistanhoitoyhdistys! Joka vastaa muutenkin kestävän riistatalouden edistämisestä toiminta-alueellaan, huolehtii metsästäjien vapaaehtoistoiminnan edistämisestä ja organisoinnista sekä hoitaa sille säädetyt julkiset hallintotehtävät. Varmistettaisiin samalla, että petoasioiden käsittelyssä olisi kaikkein laajin tieto ja taito oman riistanhoitoalueen sen hetkisestä tilanteesta.

Seuraavalla hallituskaudella on pikimmiten otettava kantaa tähän susiongelmaan ja tehtävä myös päätöksiä varsinkin häirikkösusiongelman ratkaisemiseksi. Tulevaisuudessa on syytä huomattavasti madaltaa niitä kriteerejä, joilla poikkeuslupia häirikkösusien ampumiseen myönnetään. Kansalaisella tulee olla jokamiehenoikeus poistaa pihapiirissä liikkuvat sudet jo ennen, kuin ne aiheuttavat haittaa koti- tai tuotantoeläimille. Ilman pelkoa, että aseet joutuvat valtiolle ja itse syytteeseen. Asiat pitäisi olla niin kuin Ruotsissa, varoitus laukauksen jälkeen susi voidaan poistaa ilman jälkiseuraamuksia. Susilaumat olivat poissa asutusten läheltä lähes sadan vuoden ajan. Ei siis taannuta nyt tässä asiassa ajassa taaksepäin vaan otamme rohkean susiloikan asiassa eteenpäin.

Turvallisen huomisen puolesta!

Kirjoittaja on kansanedustajaehdokas (ps.).