Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Pääkirjoitus Palvelutason heikennys herättää Ylä-Savossa

Sonkajärveläisten palvelukotien asukkaat ja kotihoidossa olevat kuntalaiset omaisineen ovat olleet huolissaan vuodenvaihteessa aloittaneen hyvinvointialueen palvelujen tasosta.

Julkinen keskustelu on keskittynyt tässä vaiheessa ruokahuoltoon, joka on jo aiheuttanut parranpärinää Ylä-Savossa. Juhlapuheissa ja vaalilupauksissa ei kukaan sanonut ääneen, että palvelutaso heikkenee – jatkossa tällä alueella ei enää toimiteta lämpimiä aterioita kaikille asiakkaille.

Asiaan oli kiinnittänyt huomiota myös tiistaina Iisalmen Sanomien kolumnistina aloittanut vieremäläinen Juha Vidgrén. Hän sanoi olevansa erittäin huolestunut sairaalan ja apteekkien toiminnasta.

Vidgrén korosti, että sairaala- ja apteekkipalvelut ovat tärkeitä eläkeläisille. Lisäksi hän kysyi aiheellisesti, häipyvätkö Ylä-Savosta ne palvelut, jotka ovat myös veto- ja pitovoiman kannalta tärkeitä kaikille kuntien työntekijöille ja asukkaille sekä heidän perheilleen.

Yritysjohtajana Vidgrén tietää, millaista kamppailua yläsavolaisissa teknologiayrityksissä käydään työvoimasta. Tekijöitä tarvitaan ja tulijoitakin olisi, jos yritys sijaitsisi jossain Jyväskylän tai Tampereen eteläpuolella.

Kuopio on vuosikymmenten ajan ollut maakunnan veturi, mutta ohjaamossa on päässyt silloin tällöin unohtumaan veturinkuljettajan rooli. Joitakin aikoja sitten Kuopion koettiin olevan jopa enemmän imuri kuin veturi. Näiden laitteiden tehtävä on hyvin erilainen – toinen vie kaikkia muitakin mukanaan eteenpäin, toinen vain imee itseensä.

Ylä-Savossa on vahvoja teknologiayrityksiä, jotka tuottavat koko Pohjois-Savon bkt:sta merkittävän siivun. Ylä-Savossa on oivallettu, että yhdessä olemme enemmän. Siitä hyvä esimerkki on Vieremän kumppanuuskylä ja yläsavolaisten teollisuusyritysten yhteistyö yli kuntarajojen. Sillä me täällä Ylä-Savossa olemme pärjänneet ja pärjäämme jatkossakin.

Torstaisin etelään lähtevä Ponsse-juna – johon on lastattu viikon aikana valmistuneen metsäkoneet matkalleen kohti Vuosaaren satamaa ja maailman savotoita – on erinomainen esimerkki alueen elinvoimaisuudesta. Jos etelään lähtisi pelkkä veturi, meillä ei menisi yhtä hyvin.

Kuopiossa ja hyvinvointialueen ohjaamossa olisi nyt syytä pitää huolta siitä, että jatkossakin Pohjois-Savon veturissa kaikki vaunut pysyvät mukana. Muuten koko alue menettää vetovoimaansa.