Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Mielipide | Tulevaisuuden tekijöitä? – Vaalikoneessa kukaan ei kannattanut Natoon liittymistä

Nimittäin tulevat kansanedustajat. Menneisyyttähän me kaikki osaamme arvioida pätevästi, mutta kuinka on tulevaisuuden visiointi? Otetaanpa esimerkki vaalipiirimme nykyisten kansanedustajien käsitys Nato-kannasta vuoden 2019 Ylen vaalikoneesta. Kukaan EI kannattanut Naton jäsenyyttä silloin! Siis ei kukaan. Käsitysten matemaattiseksi keskiarvoksi tulee 1.5 asteikolla 1–5, jossa numero viisi kuvaisi ehdokkaan olevan täysin samaa mieltä Natoon liittymisestä ja ykkönen täysin eri mieltä! Varsinaisia visionäärejä siis. Sellaisille henkilöille, joilla arvomaailma on tasapainossa, Naton jäsenyyden hakeminen on tietysti ollut aivan selvää jo vuosikausia. Huvittavinta on ollut seurata joidenkin ilmoittautuvan jäsenyyden pitkäaikaisiksi kannattajiksi – vain muutamassa viikossa.

Mutta mitä opimme tästä? Lähitulevaisuuden suurin haaste on epäilemättä julkisen talouden tasapaino. Nythän menetämme itsenäisyyttä dollari kerrallaan velkojillemme. Olemme velkavankeudessa ja hoitajia odottelemassa sängyn pohjalla kauan ennen kuin ilmastonmuutos hoitelee meidät. Kansalaisten oikeusturvan takia puolueiden pitäisi nyt esitellä erittäin konkreettiset vaihtoehtonsa siitä, kuinka velkaantuminen saadaan päättymään ja jaettavaa syntymään enemmän. Ehdottomana plussana pitäisin sitä, että kansanedustajaehdokas itsekin pystyisi kertomaan ratkaisunsa tähän kysymykseen. Ovatko visiot ja arvomaailma samalla tasolla Nato-kantojen kanssa?

Kirjoittaja on Iisalmesta.