Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Tehostetun palveluasumisen paikkoja tarvitaan jatkossakin

Ikäihmisten määrä nousee Pohjois-Savossa tulevina vuosina merkittävästi ja vuonna 2040 karkeasti joka kolmas asukas on yli 65-vuotias. Tämä asettaa haasteita vuoden vaihteessa aloittavalle Pohjois-Savon hyvinvointialueelle. Kunnat ovat jo vuosia joutuneet lisäämään tehostetun palveluasumisen kapasiteettia palvelutarpeen kasvaessa. Kasvuvauhtia on pyritty hillitsemään panostamalla kotona asumisen tukemiseen ja ennaltaehkäiseviin toimiin. Nykyeläkeläiset ovat aiempaa terveempiä ja raskaamman palvelutarpeen tarve on siirtynyt vanhempiin ikäluokkiin, mutta eliniän jatkuessa tarve raskaille palveluille ei häviä.

Panostaminen ennaltaehkäiseviin toimiin ja painopisteen pitäminen kotona asumisen tukemisessa on sinällään kannustettavaa ja oikea linjaus. Emme kuitenkaan saa unohtaa, että jossain vaiheessa tulee vastaan raja, jolloin palveluasuminen on jo inhimillisestikin mielekkäämpi tapa asua kuin kotona käytännössä sänkypotilaana. Muutaman minuutin pikainen visiitti ja elossa pitäminen eivät riitä inhimilliseksi hoidoksi.

Jokaisen tulee saada asua lähellä omaisiaan.

Esteettömien asuntojen määrä useimmissa kunnissa on riittämätön tarpeeseen nähden ja myös palvelukotipaikkoja ja tehostetun palveluasumisen paikkoja tarvitaan lisää. Esimerkiksi Iisalmessa on jo nyt useamman kymmenen paikan laskennallinen vajaus palveluasumisen paikoissa ja ikäihmisiä odottaa paikkaa mm. osastoilla tai kotona omaisten turvin käytännössä vuodepotilaina. Samaan aikaan olemassa olevia paikkoja ei ole aina pystytty täyttämään hoitajapulan vuoksi.

Viime viikkoina olemme joutuneet lukemaan uutisia valtakunnallisten ketjujen asettamista hinnankorotuspaineista kunnille ja edelleen hyvinvointialueille. Suomessa on jouduttu tilanteeseen, missä jopa yli puolet kuntien palveluasumisen paikoista on isoilla ketjuilla ja kuntien tosiasialliset mahdollisuudet vaikuttaa hintatasoon ovat rajalliset oman tarjonnan jäätyä vähäiseksi. Jos iso yksikkö lopettaa toimintansa, vastuu asukkaista jää joka tapauksessa kunnille, ensi vuonna hyvinvointialueille.

Tulevien vuosien ratkaisu ei saa olla hoidon keskittäminen isommille paikkakunnille ja ikäihmisten joutuminen huutolaisten asemaan siirtymään aina sinne, missä tilaa on ja kuka halvimmalla hoitaa. Jokaisen tulee saada asua lähellä omaisiaan ilman ylimääräistä siirtelyä loppuun saakka ja kuntien tehtävä on myös tulevaisuudessa yhdessä hyvinvointialueiden kanssa turvata jokaisen mahdollisuus mielekkääseen asumismuotoon.

Kyösti Kauppinen on Iisalmen kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja (kesk.).

Jani Rönkkö on Iisalmen kaupunginhallituksen jäsen (kesk.).