Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vapaa sana Kaikki nämä Ei:t – Sen ei tarvitse tarkoittaa loppua

Henkilökohtaisesti rakastan väitettä “Ei on kokonainen lause”. Toisen ei:tä pitää kunnioittaa, piste.

Ja omaa ei:tä ei tarvitse alkaa selittelemään. Jos se on ei niin se on.

Samalla taas muusikkona väsyn usein ja paljon kuullessani nämä jatkuvat yhden sanan lauseet. Väittäisin että harvassa ammatissa saa jatkuvasti pakit niin usein kuin muusikkona.

Joka viikko tulee joku hylsy: show case, keikkamyynti, apuraha, asuntolaina... Ei selityksiä, pelkkä “Sinä et tullut valituksi”.

Kysymys jota saa usein kysellä itseltään on: Miten pitää positiivinen asenne? Miten sanoa itselle ja elämälle Kyllä kun kaikki muut sanovat jatkuvasti Ei?

Totta kai olen tietoinen, että se kaunis sana Kyllä on kyllä toistuvasti myös mukana kuvioista (muuten jäisi vuokra maksamatta, ruuat ostamatta ja edessä olisi alanvaihto), mutta täytyy olla kovanahkainen että jaksaa kaikki nämä kieltävät vastaukset.

Tietyn apurahahakemuksen kanssa voi kulua neljä kokonaista työpäivää, tietyn keikkamyyjän kanssa voidaan kirjeenvaihtoa käydä kuukausia. On raskasta uskoa ja luottaa, sitten pettyä.

Marraskuussa katson kaikkea vähän toiselta kantilta. On syksy, kuolema, talviuni, periksi anto….

Täällä Malmössä lehdet tippuvat vasta nyt ja saan jokavuotisen muistutuksen irtipäästämisen tärkeydestä. On välttämätöntä antaa asioiden kuolla, hautautua ja maatua.

On kaunista katsoa luonnon pientä, hetkellistä kuolemaa ja antautua sille. Ennen ihmiset tajusivat tämä tärkeyden ja juhlivat sadonkorjuun loppumista suurin menoin ja siirtyivät talvilepoon jossa sallittiin hiljentyminen ja paikalleenjääminen.

Aina ei tarvitse yrittää niin hirveästi. Päinvastoin on elintärkeää välillä lakata yrittämästä, sanoa “Tämäpä ei nyt onnistunut, lepään hetken ja otan uuden suunnan”.

Sama koskee mitä tahansa ei:tä, oli se sitten ero, muutto, koulunvaihto, potkut… suuriin muutoksiin kuuluu usein ensin jonkun kieltäytyminen. Mutta sen ei tarvitse tarkoittaa loppua, se voi olla uuden suunnan kristallisoituminen.

Ison ruman ei:n jälkeen tulee yleensä “Nyt tiedän mitä oikeasti haluan”.

Kirjoittaja on laulaja, kansanmuusikko ja kulttuurityöntekijä.