Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Elämän puolella – Lapsen oikeuksiin kuuluu hänen suojelemisensa hedelmöityksestä saakka

Senni Martikainen kirjoitti Iisalmen Sanomissa (25.10.2022) Oma Tahto -kansalaisaloitteesta, joka tarkoittaisi, että raskaudenkeskeytys voitaisiin tehdä pelkästään odottavan äidin pyynnöstä 12 raskausviikkoon saakka. Keskiviikkona 26.10., eduskunta äänesti asian puolesta 125-41. Minä ihmettelen! Asia herättää minussa lukuisia kysymyksiä!

Missä ovat syntymättömän lapsen oikeudet? Miksi niistä ei puhuta? Eikö olisi myös naisen etu, jopa velvollisuus, keskustella raskaudesta, sen jatkamisesta tai mahdollisesta lopettamisesta asiantuntijoiden kanssa mahdollisimman perusteellisesti? Päätös syntymättömän lapsen surmaamisesta on valtavan suuri päätös, jonka uskon aiheuttavan naiselle tuskaa ja ahdistusta, sanovatpa ihmiset tähän mitä tahansa.

Vastuullisen naisen oikeuksiin ja velvollisuuksiin kuuluisi mielestäni ennen tuota elämää mullistavaa päätöksen tekoa saada tietää syntymättömän lapsen kehitysvaiheista, raskauden kulusta, yhteiskunnan antamasta tuesta, ihmisten aborttikokemuksista ja lapsen antamisesta adoptoitavaksi. Vaikeatkin asiat tulisi ottaa käsiteltäviksi. Eivät ne vaikenemalla, tukahduttamalla tai nopealla aborttipäätöksellä mihinkään häviä.

Jokainen nainen (ja mies) taatusti tietää, että raskaus on aina mahdollista sukupuoliyhdynnän jälkeen. Tässä kohtaa voidaan puhua naisen oikeudesta omaan kehoonsa; harjoittaako seksiä vaiko ei. (Järkyttävä raiskaus on asia erikseen.)

Raskaudenkeskeytyksessä ei ole kyse naisen kehon osan poistamisesta. Kohdussa elää ja kehittyy oma erillinen yksilö, persoona, jolla 12 raskausviikon iässä on jo sydän sykkinyt useita viikkoja. Kuka puolustaa tämän syntymättömän lapsen oikeutta elämään? Lapsen oikeuksiin kuuluu mielestäni hänen suojelemisensa jo elämän alkumetreiltä, hedelmöityksestä, saakka. Haluan olla elämän puolella.

Kirjoittaja on Iisalmesta.