Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Työhyvinvoinnin kohentaminen on otettava tosissaan

Noin puolet suomalaisista kokee, että työ tekee heidät onnelliseksi. Eniten suomalaiset arvostavat työssään merkityksellistä työn sisältöä – näin kokee yli 40 prosenttia. Lähes yhtä tärkeä suomalaisille on työstä saatu palkka.

Tiedot ovat teknologia-, data- ja desingyhtiö Solitan IRO Researhilla teetättämästä tutkimuksesta, johon osallistui tuhat suomalaista.

Reilu kolmannes tutkimukseen vastanneista pitää työtään henkisesti kuormittavana, ja lähes kolmannes harkitsee työpaikan vaihtamista. Korona, etätyö ja nykyinen maailmantilanne ovat heikentäneet työssä jaksamista.

Myös THL:n tutkimukset ovat osoittaneet, että suomalaisten psyykkinen kuormitus on kasvanut. Se on näkynyt ahdistuneisuuden ja masentuneisuuden lisääntymisenä.

Sairauspoissaolot maksavat työnantajalle enemmän kuin hyvinvointia lisäävät toimenpiteet.

Kelan tilastojen mukaan vuonna 2021 sairauspäivärahaa mielenterveyden häiriöiden takia sai noin 95 000 työikäistä henkilöä. Vuodesta 2020 määrä oli kasvanut 11 000 ihmisellä. Esimerkiksi Iisalmessa kasvua on noin sadan henkilön verran.

Työ on suomalaisille tärkeä osa elämää, mutta se voi olla myös kuluttavaa muun muassa henkilöstön vähyyden, työn paljouden, jatkuvan muutoksen ja työn hektisyyden vuoksi. Tulosta pitää syntyä tehokkaasti ja samaan aikaan on opittava myös uutta.

Ihmisten työhyvinvointiin on viimeistään nyt aika herätä, ja siihen ollaankin heräämässä. Työelämän psyykkisten sairauksien kasvu on alkanut huolettaa työnantajia.

Työvoimapulan kasvaessa työnantajilla on tarve pitää työntekijöistään kiinni, ja pitää heidät myös hyvässä työkunnossa. Sairauspoissaolot maksavat työnantajalle enemmän kuin hyvinvointia lisäävät toimenpiteet.

Rekrytoinneissa työntekijöidensä hyvinvointiin panostavalla työnantajalla on merkittävä kilpailuetu. Hyvä kello kuuluu kauas. Nykyiset ja entiset työntekijät ovat työnantajabrändin rakentajia.

Työhyvinvoinnissa yksi keskeisistä asioista on johtaminen. Siinä taidossa ei voi tulla ylioppineeksi. Esihenkilöillä on iso rooli työn merkityksellisyyden edistäjinä ja työympäristön kehittäjinä.

Vuorovaikutuksen työyhteisössä tulisi olla kuulevaa, osallistavaa sekä kaikenlaisen palautteen puolin ja toisin mahdollistavaa. Hyvällä työpaikalla ikävistäkin asioista uskalletaan puhua.

Edessä on pitkä talvi ja kevät. Kannustava ja hyvä työilmapiiri auttaa jaksamaan ja kokemaan työn merkitykselliseksi. Vastuu tästä on myös jokaisella työntekijällä itsellään. Työkaverin huomioiminen tuo hyvää mieltä myös itselle. Erityisesti nuorille työkaverit ovat työyhteisössä tärkeitä.

Työkaluja työhyvinvoinnin kohentamiseen ja parempaan johtamiseen saa monelta taholta. Hyvän ja jaksavan työilmapiirin luominen on myös tahtoasia. Siihen on otettava myös aikaa.