Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Vapaa sana Aborttilain uudistus on seksuaali­oikeuksien voitto

Kansalaisaloite on löytänyt paikkansa suomalaisen demokratian edistäjänä. Vaikka harva aloitteista hyväksytään sellaisenaan, tuovat ne yhteiskunnalliseen keskusteluun ehdotuksia lainsäädännön uudistamiseksi. Tällä viikolla OmaTahto-kansalaisaloite nuijitaan maaliin eduskunnassa, ja Suomen 50 vuotta vanha aborttilainsäädäntö uudistuu. Tämä on tärkeä voitto seksuaalioikeuksille, jotka eivät mene meillä saati maailmalla aina pelkästään eteenpäin.

Uuden lain myötä raskaudenkeskeytys on omaa päätöstä kunnioittava prosessi, jossa abortin saa pyynnöstä 12. raskausviikolle asti eikä kahden lääkärin lausuntoa enää vaadita. Erillisten perustelujen esittäminen ja lääkäriltä toiselle juokseminen ovat olleet vanhanaikaisia ja häpeää tuovia rajoituksia, joita esimerkiksi gynekologit ja kätilöt ovat ehdottaneet poistettaviksi. Uudistusten myötä Suomen aborttilainsäädäntö päivitetään siis nykyaikaan, lähemmäksi muita Pohjoismaita.

Näistä jopa suhteellisen maltillisista muutoksista huolimatta moni kansanedustaja on vastustanut uudistusta vedoten kokonaisuuteen tai omaantuntoon. On surullista, miten toisen ihmisen itsemääräämisoikeutta parantavat uudistukset herättävät usein niin suurta vastahankaa sellaisissa ihmisissä, joiden elämään muutokset eivät mitenkään edes vaikuta.

Ei ole sattumaa, että samat tahot vastustavat niin aborttilain nykyaikaistamista, maksuttoman ehkäisyn tarjoamista kuin koulujen seksuaalikasvatusta. Kaikki edellä mainitut keinot puolustavat oikeutta päättää omasta kehosta eli uhkaavat sellaista mennyttä maailmaa, jossa kaikki seksuaalisuuteen liittyvä haluttiin piilottaa. Tutkittu tieto kertoo kuitenkin, että aborttioikeudella, maksuttomalla ehkäisyllä ja seksuaalikasvatuksella on terveydellisiä, sosiaalisia ja psykologisia hyötyjä.

Kiellot ovat harvoin edistäneet seksuaaliterveyttä: Aborttien saamisen vaikeuttaminen ei poista niitä. Ehkäisyn evääminen nuorisolta ei vähennä nuorten välistä seksiä. Seksuaalikasvatus kuuluu jo tälläkin hetkellä perusopetuksen opetussuunnitelmaan. Seksuaaliterveys on erottamaton osa terveydenhuoltoa nyt ja vastaisuudessakin. Siksi olen iloinen, että aborttilainsäädäntö uudistuu oman tahdon mukaiseksi.

Kirjoittaja on kansanedustajan avustaja ja kaupunginvaltuutettu (vihr.) Iisalmesta.