Meneillään olevaa vanhustenviikkoa vietetään luontoteemaisena. Liikkuminen ja oleskelu luonnossa ovat jokaisen oikeus kaikissa elämänvaiheissa ja joka iässä. Parasta luonnon kokeminen on yhdessä toisen ihmisen kanssa – vanhuksena jo ihan turvallisuussyistä.
Moni ikäihmisten palvelukoti järjestää tämän viikon aikana retkiä lähiluontoon. Syksyisen luonnon ihastelu ja makkaranpaisto nuotiolla ovat vanhusten arjessa todellinen kohokohta ja mielen piristäjä. Luonnon hyvinvointivaikutukset ovat aina moninaiset – iästä riippumatta.
Vanhuus on edessä jokaisella, joka saa elää pitkään.
Vanhuus on elämänvaihe, jonka alkamisaikaa ei voi tarkasti määrittää. Se on yksilöllistä. Tähän vaikuttavat muun muassa terveys, fyysinen kunto ja henkinen valmius. Myös sosiaalisilla suhteilla on merkitystä.
Vanhustyön keskusliiton organisoimaa Ystäväpiiri-toimintaa koskevissa tutkimuksissa on selvinnyt, että ryhmätoimintaan osallistuneiden ikäihmisten sote-palveluiden käyttö väheni 30 prosenttia, terveys parani ja hyvinvointi lisääntyi.
Jokainen ihminen on yksilö myös vanhana, joten myös tarpeet ovat erilaisia. Vanhukset eivät ole massaa, eivätkä varsinkaan rasite. Vanhuuden kuva on turhaan sävyttynyt kielteisesti. Vanhustyön keskusliitto onkin aloittelemassa kampanjaa Suomen rakentamiseksi ikäystävällisemmäksi.
Vanhuus on edessä jokaisella, joka saa elää pitkään. Millaisen vanhuuden sinä haluat? Toivotko, että voit harrastaa, saat tarvittaessa hyvää hoitoa ja turvaa, pääset ulkoilemaan ja vapauttasi sekä itsemääräämisoikeuttasi kunnioitetaan niin kauan kuin mahdollista. Nämä ovat hyvän vanhuuden kulmakiviä läheisten ja toimeentulon ohella.
Kunnioittamalla vanhuksia ja täyttämällä heidän pieniä toiveitaan, vaikka luontoulkoilun merkeissä, otamme askeleita kohti omaa parempaa vanhuuttamme. Ymmärtämys synnyttää tekoja.