Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vapaa sana Lepakkorallia ja pakkoruotsia – Miten talosta oli muodostunut lepakkoluola?

Lapsuudenkodissani Sonkajärvellä talouteen kuului välillä jopa neljä kissaa samanaikaisesti.

Aikaa tästä on jo 30 vuotta joten tunnustetaan: mirrit ulkoilivat vapaana ja jättivät toisinaan pikku raatoyllätyksiä keittiön lattialle.

Eräänä kesäyönä äiti heräsi yhden kissin puuhailuun – makuuhuoneesta oli muodostunut Pörrin kiitorata. Kävi ilmi, että telkkarin takana lymysi lepakko, jota kissa himoitsi. Kumihanskat kädessä muori kaappasi lepakon ja linkosi sen ikkunasta ulos, Pörri-mirri syöksyi perään antamatta itikkaverkon hidastaa lähtöä.

Aamukahvipöydässä vanhemmat olivat aavistuksen huvittuneita, kas kun lepakko oli kaikille osapuolille suht tuore tuttavuus – niin kissoille kuin ihmisillekin. Ihmeteltiin, mistä tämä yksi oli makuuhuoneeseen eksynyt.

Ei mennyt pitkään kun äiti toisena yönä heräsi kesken unien, tällä kertaa yläkerrasta kuuluvaan kirkumiseen. Kauhistuneena hän ryntäsi pelosta rääkyvän isosiskoni residenssiin vain todetakseen, että täällähän on lepakko. Huudon lakattua se pyydystettiin aamutakkiin ja laskettiin vapauteen.

Miten talosta oli muodostunut lepakkoluola?

Kesäisen uimareissun jälkeen serkkuni kanssa menimme saunaan. Muistan kuinka nauroimme hervottomasti jollekin jutulle pukuhuoneessa, kun käkättäen astuin askeleen taaksepäin tallaten lepakon kantapään alle! Tapauksesta jäi muistot, joita vieläkin yritän inhosta irvistellen kullata.

En muista miten kellarin lattialla ollut lepakko ulkoistettiin. Yksi eksynyt piruparka löytyi äidin kampauspöydältä unia ottamassa kunnes selvisi, että isän purkama vanha hormi oli mustien siivekkäiden koti ja sieltä ne peräkanaa rimpuilivat ihmisten ilmoille. Ei tarvittu pitkiä neuvotteluja kun hormi oli laitettu umpeen.

Jos totta puhutaan, lepakoiden sijasta mielessäni oikeasti pyörii Putinin aloittama hyökkäyssota Ukrainaan. Persut lähtivät lynkkaamaan pakkoruotsia mutta onneksi peruskoulussa sen ”kurimukseen” jouduin. Jos Putin pistää kunnolla nurkat tuleen ja päädyn pakolaisena folkhemmettiin, on ainakin alkeet hallussa – jag heter Sari.

Lepakko on ruotsiksi fladdermus eli... lepattava hiiri?

Kirjoittaja on iloluontoinen iisalmelainen, joka muutti Kuopioon.