Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Seurakuntien leirit ja maalaisjärki – Kaikkia leirikeskuksia ei tarvitse itse omistaa

Monet suomalaiset omistavat lomaosakkeen, mutta eivät loma-asuntoa. He maksavat siis vain niistä viikoista, jolloin lomailevat. Heidän ei tarvitse maksaa loma-asunnon rakentamista eikä ympärivuotista ylläpitoa, remontteja ja niin edelleen. Mielestäni myös Ylä-Savon seurakuntayhtymän kannattaisi omaksua vastaavalaista ajattelua leirien järjestämisessä. Leirit säilyvät seurakuntien tärkeinä työmuotoina, mutta kaikkia leirikeskuksia ei tarvitsisi itse omistaa. Leirejä voitaisiin järjestää monissa kohteissa ja maksaa vain tarvittavista leiriviikoista.

Ylä-Savon seurakuntayhtymä omistaa nykyään Iisaaren ja Hirsikankaan leirikeskukset. Epäkäytännöllisen ja remonttia kaipaavan Hirsikankaan peruskorjaushankkeesta on laadittu kustannusarvio, jonka suuruus on miljoona euroa. Sillä ei saataisi kuitenkaan aikaan lisää opetus- eikä majoitustiloja eikä varmuutta sisäilmaongelmien poistumisesta. Mainituista syistä en voi kannattaa hanketta. Järkevämpää olisi ostaa tarvittavat leiriviikot esimerkiksi Rautavaaran Metsäkartanolta, Portaanpään kristilliseltä opistolta Lapinlahdella tai Kiuruveden, Vieremän ja Siilinjärven seurakuntien leirikeskuksista.

Mieluummin kannattaisi suunnitella keittiön rakentamista Iisaaren leirikeskukseen. Toistaiseksi ruokahuolto Iisaareen on hankalaa ja kallista, ja kuljetusastioista syntyy runsaasti jätettä. Esimerkiksi Lapinlahden seurakunnan rippileirin viikon ruoat Iisaaressa maksoivat melkoisen summan. Tottuneen leirijärjestäjän ja hyvästä ruoastaan tunnetun Portaanpään opiston Ylä-Savon seurakuntayhtymälle tekemän tarjouksen mukaan koko leiriviikon kustannukset majoituksineen ovat samaa luokkaa.

Lapinlahden seurakunnan rippileirit järjestetään ensi kesänä Portaanpäässä. Sinne mahtuisi samaan aikaan kaksikin leiriä, ja myös muiden Ylä-Savon seurakuntien leirit ovat sinne tervetulleita samaan, edulliseen hintaan. Seurakuntien supistuvan talouden aikaan olisi vastuullista varmistaa mahdollisuus työntekijöiden palkkaamiseen eikä seinien ylläpitämiseen. Lapinlahdella tehtiin jo surutyö Väärnin leirikeskuksesta luopumisesta. Onnellisesti Väärninsaari säilyi yhteisenä virkistys- ja hiljentymispaikkana Väärninsaaret ystävät ry:n aktiivisuuden ansiosta.

Tärkeimpiä rakennuksia seurakuntien toiminnalle ovat kirkot ja niiden läheisyydessä olevat kokoontumistilat. Hyväkuntoiset kokoontumistilat tarvitaan myös Varpaisjärvelle.

Kirjoittaja on Lapinlahden seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja sekä Ylä-Savon srk-yhtymän yhteisen kirkkovaltuuston ja –neuvoston jäsen.