Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Yrittäjänaisten esimerkki on rohkaiseva

Loppuviikosta on Iisalmi energiaa pullollaan, kun noin kaksisataa yrittäjänaista kokoontuu kaupunkiin kokoustamaan ja virkistäytymään.

Suomessa naisyrittäjät ovat olleet edistyksellisiä. He järjestäytyivät liitoksi jo 75 vuotta sitten, lokakuun alussa vuonna 1947. Naiset halusivat tuolloin nousta esiin ja tulla kuulluiksi siinä missä miehetkin.

Naisten asema on järjestäytymisen alkuajoista muuttunut tasa-arvoisemmaksi. Yhdistys valvoo edelleen jäsenistönsä etua, mutta tärkeällä sijalla toiminnassa ovat verkostoituminen ja vertaistuen saaminen ja jakaminen.

Katta Siltavirta kertoo Itä-Suomen yliopistossa julkaistussa tutkimuksessa, että 1970-luvulla naisyrittäjät hakivat työltä työtyytyväisyyttä, taloudellista turvaa ja itsenäisyyttä. Tänä päivänä yrittäjyys on naisille yhä enemmän myös unelmien toteuttamista ja joustavuuden hakemista elämän eri tilanteisiin.

Yhdistystoiminnan ensimmäisinä vuosikymmeninä naisyrittäjät vahvistivat esimerkillään kanssasisariensa itsetuntoa ja rohkaisivat heitä toteuttamaan haaveitaan. Nykyisinkin yrittäjyyden yhtenä esteenä saattaa olla omaan mieleen rakennettu lasikatto.

Tilastokeskuksen mukaan Suomen yrittäjistä noin kolmannes on naisia. Työllisistä heitä on noin yhdeksän prosenttia. Rohkeita naisia ja lasikaton rikkojia tarvitaan yrittäjiksi lisää.

Koronavuodet iskivät naisyrittäjiin kovemmin kuin mieskollegoihin. Kahden ensimmäisen koronavuoden aikana naisyrittäjien määrää väheni noin viidellä tuhannella. Notkahdus on onneksi kuitenkin korjaantumassa.

Parasta yrittäjyydessä on vapaus. Näin luonnehtivat Iisalmen Sanomien haastattelemat yrittäjänaiset työtään. Sitkeyttä yrittäminen tosin vaatii, kompastumisenkin jälkeen on noustava ylös. Silti työ on palkitsevaa.

Yrittäjänaiset ovat monimuotoistaneet yhteiskuntaa ja luoneet hienoja menestystarinoita. Niille toivotaan jatkoa myös Ylä-Savossa.