Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Sähkön hinnan nousulla on monia vaikutuksia

Sähkön hinnan nousu kurittaa suomalaisia monelta kautta. Se tuntuu lompakossa sekä niin omassa kuin ympäröivän yhteisön toiminnassa.

Sähkölaskun kasvun vaikutus kodin talouteen on välitön. Kun myös yksityisten ja julkisten toimijoiden sähkölaskut paisuvat, heijastuu tämä tuotteiden ja palveluiden hintaan koituen kuluttajan maksettavaksi aiempaa suurempina ostolaskuina.

Yläsavolaisten virkamiesten alustavien arvioiden mukaan kuntien sähkökulut kaksin- tai kolminkertaistuvat. Se tarkoittaa pienissäkin kunnissa merkittävää lisälaskua, joka kirjataan usein sadoissa tuhansissa euroissa. Tämä nostaa kuntien tarjoaminen palveluiden tuotantokustannuksia ja mahdollisesti myös asukkailta perittäviä taksoja.

Iisalmen Sanomat uutisoi tiistaina (20.9.), ettei Lapinlahden Jäähalli Oy pysty maksamaan tulevan talven sähkölaskuja. Yhtiö joutuu laittamaan hallin ovet kiinni, jos kunnalta tai muulta taholta ei tule apua. Tämä kirpaisee harrastajia ja Say Cheese -ringettejoukkueen johdolla toteutettavaa kilpaurheilua. Ratkaisulla jäähalliyhtiö selviytyy yhtiön varapuheenjohtaja Kalle Leponiemen mukaan ajautumasta konkurssiin.

Hyvät ja huonot ajat vuorottelevat. Kriisit avaavat talouteen myös uusia mahdollisuuksia.

Lapinlahden tilanne on ikävä, mutta ei jääne ainoaksi. Paljon sähköä kuluttavat yhtiöt ja yritykset joutuvat vakavissaan pohtimaan säästökeinoja. Sama pätee myös kuntiin.

Suomen sähkönsiirron kantaverkkoa ylläpitävä Fingrid kehotti maanantaina suomalaisia varautumaan sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin ensi talvena.

Fingrid on muistuttanut myös kuntia, että niiden tulee valmiuslain mukaisesti varmistaa tehtäviensä hoitaminen myös poikkeusoloissa, kuten sähkökatkojen aikana. Verkkoyhtiöt pyrkivät toki suojelemaan sairaaloiden ja hoivakotien kaltaisia kriittisiä kohteita. Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole aina mahdollista. Varageneraattoreille voi siis olla käyttöä.

Fingrid on vedonnut kaikkiin suomalaisiin sähkön säästämiseksi. Jos kulutusta voi vähentää etenkin huippuaikoina eli arkisin kello 8–9 ja 17–19, se vähentää sähkön tuontitarvetta.

Syksyn ja lähestyvän talven iltoja pimentää entisestään valtiovarainministeriön ennuste talouskasvun hidastumisesta ja korkotason noususta.

Hyvät ja huonot ajat vuorottelevat. Kriisit avaavat talouteen myös uusia mahdollisuuksia. Sähkön hinnankin on arvioitu lähtevän keväällä jo laskuun.

Suomalainen yhteiskunta on kestävä, ja kekseliäät suomalaiset ovat oppineet selviytymään. Säästämisen opettelukaan ei ole huono asia, sillä yltäkylläisyys on johtanut turhaan tuhlaavaisuuteen. Paljon vähemmällä elää vielä hyvinvoivasti.