Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Mielipide | Viimeiselle rajalle – saattohoitokoteja ja -osastoja on liian vähän

Hyvä saattohoito toteutuu vain saattohoitokodeissa ja -osastoilla. Valitettavasti niitä on vähän ja näin ollen niiden saavutettavuus vähäinen tarpeeseen nähden.

Hyvä saattohoito on ollut esillä jo vuosia, mutta sen toteutuminen hoitolaitoksissa tänä päivänä on varmaan vaikeampaa kuin koskaan. Korona on lisännyt kuolemantapauksia ja hoitajien suojatoimenpiteet koronaa vastaan lisänneet työtaakkaa entisestään.

Hyvällä tahdollakaan se ei ole mahdollista koska käsipareja pelkkään hoitotyöhönkin on jo liian vähän.

Saattohoito on oireenmukaista, kun parantavaa hoitoa ei enää ole, mutta hyvä saattohoito on sitä, että on aikaa viipyä kuolevan lähellä.

Hyvästijätöt ovat erikoisen tärkeitä myös meille jälkeen jääville.

Saattohoito päätöksen jälkeen elämää on jäljellä yleensä enää vähän ja omaisten kanssa keskustellaan tulevasta.

Tällöin meidän omaisten, jos vain mahdollista on aika toteuttaa hyvää saattohoitoa.

Tämä aika on todella arvokasta, kun vielä olemme yhdessä. Voimme kertoa kiitollisuudestamme, oikoa mahdolliset välillemme jääneet mieltä painavat asiat, kertoa että hän voi lähteä rauhassa, me pärjäämme kyllä. Hän ei ehkä pysty enää puhumaan tai näyttää jo olevan tavoittamattomissa, mutta viimeiseksi reagoimme ääneen ja kosketukseen.

Nämä hyvästijätöt ovat erikoisen tärkeitä myös meille jälkeen jääville, se puhdistaa ja vapauttaa meidät suremaan ilman että mietimme mitä ja mistä kaikesta olisimme vielä halunneet hänelle puhua.

Tänä aikana, kun hoitopaikkojen ja hoitajien puute on totta eikä juuri valoisampaa ole näköpiirissä moni ajattelee, että saisi lähteä niin sanotusti saappaat jalassa. Siinä ei kyllä anneta aikaa kiitoksille eikä hyvästeille.

Kauniit muistolauseet ja muistokirjoitukset eivät enää vainajaa tavoita, puhukaamme ja olkaamme läsnä silloin kun se vielä on mahdollista.

Oma perhe, omaiset ovat ne tärkeimmät meille jokaiselle myös lähtömme hetkellä, mutta on myös paljon yksinäisiä, perheettömiä, tai heidän omaisensa ovat kaukana tai muutoin estyneitä osallistumaan saattohoitoon. Heidän tuekseen on koulutettu ja edelleen koulutetaan saattohoidon vapaaehtoisia, mutta valitettavasta kysyntä ja tarjonta ei kaikkialla kohtaa. Se on surullista.

Hyvän saattohoidon pitäisi toteutua myös tänään ja tulevaisuudessa ja näillä näkymin se on pääosin mahdollista vain omaisten toteuttamana.

Iisalmen Sanomat julkaisen kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.