Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vapaa sana Itseluottamus – uusiutuva luonnonvara?

Vilma Murto teki Münchenissä teon, joka lämmitti kotisohvilla jokaista penkkiurheilijaa.

Murron kilpailussa oli hieno draaman kaari. Kilpailu lähti käyntiin takellellen, sillä hän ylitti aloituskorkeudet vasta toisella hypyllään. Kun 470 ei mennyt yli, hän taktikoi ja siirsi seuraavat hypyt ylempään korkeuteen. Sitten 475 meni ensimmäisellä ja pian myös 480, niinikään ensimmäisellä.

Kun mestaruus oli jo ratkennut, oli helppo mennä vielä kerran yli 485:stä. Se oli vain osoitus siitä, kuinka itseluottamus ja tekniikka olivat kohdallaan. Uusi Suomen ennätys oli niin sanotusti hyppäämistä vaille valmis.

Entäs sitten susijengi Berliinissä ja varsinkin Lauri Markkanen, jonka korishow pyöri ennennäkemättömällä tavalla puolivälieräottelussa Kroatiaa vastaan. Tai Topi Raitasen ylivoimaisuus Münchenin esteissä.

Tuo itseluottamus on helposti katoava luonnonvara, jota meillä kaikilla on. Joillakin sitä on hetkittäin enemmän ja joillakin vähemmän.

Se on sikäli mielenkiintoinen luonnonvara, että se lisääntyy lähes itsekseen. Kun on kerran tehnyt jotain onnistuneesti, on se jo toisella kerralla helpompaa. Itseluottamus kasvaa.

Urheilijoista tiedämme, että pitää uskoa itseensä. Työtä menestymisen eteen pitää tehdä pitkäjänteisesti ja määrätietoisesti. Siinä ovat onnistuneet muun muassa Leijonat, Vilma Murto, Topi Raitanen ja Susijengi Lauri Markkasen johdolla. Ja monet muut menestyjät.

Paikallisella tasolla Pallo-Kerho 37 on tehnyt hyvää työtä tällä kaudella ja noussut ailahtelevan alkukauden jälkeen sarjan kärkikastiin. Jo viime kesänä aloitettu työ joukkueen kehittämiseksi alkoi tuottaa tulosta tällä kaudella.

Määrätietoisella ja pitkäjänteisellä työllä menestys tulee paljon todennäköisemmin kuin kertaheitolla.

Se on vähän niin kuin golfkentällä. Joskus siellä tulee paljon pieniä onnistumisia ja pian luulee helposti olevansa tigerwoods tai soonloori tai vaikka rorimäkilroi.

Mutta kun lyö pallon lampeen tai puttaa puolesta metristä ohi, palauttaa se maan pinnalle.

Silloin ei auta kuin rakentaa itseluottamus uudelleen. Tyhjästä.

Kirjoittaja on entinen iisalmensanomalainen, joka nykyisin toimii yrittäjänä yläsavolaisille yrityksille viestinnän ja markkinoinnin oikeana kätenä.