Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Hoitoalan kiistat on aika saada päätökseen

Hoitoalan ympärillä kiistat jatkuvat. Julkisen alan hoitajien työriidan sovittelu päättyi torstaina jälleen ilman riittävää sopua. Neuvottelut jatkuvat maanantaina.

Keskiviikkona Helsingin käräjäoikeus kielsi sakon uhalla hoitajaliittoja, Tehyä ja Superia, aloittamasta ilmoittamiaan lakkoja teho-osastoilla. Ensimmäinen lakko olisi alkamassa maanantaina Kanta-Hämeen keskussairaalassa.

Maamme hallitus on puolestaan kiireisesti valmistellut työtaistelua rajoittavaa potilasturvalakia, joka ennakkotiedon mukaan on eduskunnan ensimmäisessä käsittelyssä jo tänään perjantaina.

Tilanne, johon on ajauduttu, ei ole enää rakentava tai mairitteleva kenenkään kannalta.

Vastavetona näille toimille Tehy ja Super ilmoittivat päättäneensä toteuttaa joukkoirtisanomiset ja kieltää jäseniensä siirtämisen tehtävästä tai työskentelypaikasta toiseen. Irtisanomiset kohdistuvat erikoissairaanhoitoon ja kotihoitoon. Ajankohtaa ei ole kerrottu.

Tilanne, johon on ajauduttu, ei ole enää rakentava tai mairitteleva kenenkään kannalta. Lakkoihin on oikeus, mutta niillä ei saa vahingoittaa ketään pysyvästi – ei millään alalla. Suomalaisesta yhteiskunnasta pitää löytyä muita keinoja ratkaista asioita.

Kiistat himmentävät hoitoalan jo ennestään heikkoa houkuttelevuutta. Raha sitä ei pysty pelkästään kohentamaan.

Hoitajapula on todellinen, eikä ole ratkeamassa nopeasti. Huhtikuussa vanhusten hoivapalveluiden hoitajamitoituksen nouseminen 0,6:sta 0,7:ään asiakasta kohden vaikeuttaa tilannetta entisestään. Nyt puolueet vääntävät siitä, tuleeko mitoituksen käyttöönottoa siirtää vai ei. Jos henkilöstöä ei ole tarjolla, voi mitoitusvaatimus johtaa vain vanhusten hoitopaikkojen määrän supistamiseen.

Mitä enemmän on hoivahenkilöstöä, sitä paremman mahdollisuuden se antaa hoitajille tarjota asiakkaalle hyvää hoitoa. Mikään takuu hoitajamitoitus ei hoidon laadulle kuitenkaan ole.

Eläkeläisten etujärjestön EETU ry:n Kantar Publicilla teettämän tutkimuksen mukaan 73 prosenttia 55–84 -vuotiaista pitää ikääntyneiden hoivapalveluiden laatua luvattoman heikkona. Tutkimus julkistettiin torstaina.

Tilanne on nolo, jos emme pysty hoitamaan ikääntyviä kansalaisia – ja kaikkia kansalaisia ilman, että kenenkään tarvitsee pelätä, että voi jäädä ilman hoitoa. Kuohunta hoitoalan ympärillä on syytä saada kaikilta osin päätökseen. Haastetta on hyvinvointialueiden käynnistämisessä riittämiin.