Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Seurakuntavaaleista ja ehdokkuuksista

Savon Sanomissa julkaistu juttu seurakuntavaalien huonosta näkyvyydestä herätti minut pohtimaan, miten saisimme vaaleille lisää näkyvyyttä jo tässä ehdokkaiden nimeämisvaiheessa.

Jutussa nostettiin esille, miten vaikeaa on hakeutuminen vaaleissa ehdokkaaksi. Saatavilla ei ole tietoa perusteilla olevista valitsijayhdistyksistä, joiden kautta voi asettua ehdokkaaksi. Seurakunnista ja netistä löytyy kyllä tietoa valitsijayhdistyksen perustamisesta, mutta tietoja perusteilla olevista on kovin vaikea löytää.

Seurakuntavaalit eroavat muista vaaleista esim. siten, että jokaista vaalia ja vaalikautta varten perustetaan valitsijayhdistyksiä, joiden kautta yksityiset henkilöt voivat asettua ehdolle.

Vaaleissa eivät poliittiset puolueet ole näkyvillä puolueina, mutta kokeneina toimijoina ne perustavat valitsijayhdistyksiä ja nimittävät ehdokkaita niiden kautta.

On melko harvinaista, että yksittäiset henkilöt tai ei-poliittiset toimijat perustavat omia valitsijayhdistyksiä kannattamiensa asioiden ajamiseen. Sellaisen perustamiseen tarvitaan useita samanmielisiä henkilöitä. En edes muista sellaisia täältä pohjoisimmasta Savosta.

Miksi sitten yleinen kiinnostus srk-vaaleja kohtaan on niin vähäistä. Varmaan yleinen ilmapiiri, joka näkyy uskontoja ja kirkkoja kohtaan välinpitämättömyytenä tai jopa vihamielisyytenä. Uskonnot halutaan saada kokonaan pois julkisesta näkyvyydestä.

Ei pitäisi, kannattaisi perehtyä asiaan. Kirkot ja seurakunnat paikallisina toimijoina ovat edelleen merkittäviä hyvin monilla elämän alueilla, kuten lasten, nuorten ja varsinkin vähäosaisten hyväksi tehdyssä työssä. Huonot ajat lisäävät kiinnostusta seurakuntien palveluja kohtaan.

Mitä sitten rivijäsen tekee paikallisen seurakunnan ja/tai seurakuntayhtymän hallinnossa. Hän vaikuttaa toiminnan suunnitteluun, omaisuuden hoitoon, henkilöiden valintaan ja moniin muihin arkipäivän asioihin, jotka mahdollistavat seurakunnan perustehtävän hoitamista.

Teologiset asiat hoitavat asiantuntijat, seurakunnan ammattilaiset.

Valittu edustaja on myös tärkeä välittäjä seurakuntalaisten ja alueen asukkaiden sekä seurakunnan välillä. Terveiset ja toivomukset ovat tärkeitä toiminnan suuntaamiseen.

Kenen puoleen voit kääntyä, kun haluat tietoja valitsijayhdistyksistä ja ehdokkuuksista. Voit kysäistä seurakunnan lisäksi nykyisiltä valtuutetuilta tai vaikkapa eri puolueiden paikallisilta aktiiveilta.

Voit kysyä myös minulta, toimin yhden perustettavan valitsijayhdistyksen kokoajana.

Meillä on vielä reilun viikon verran aikaa ehdokaslistojen kokoamiseen. Listat on jätettävä seurakuntaan 15.9. mennessä.

Kirjoitaja on ehdokkaaksi lupautunut.