Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Meren muistissa kirjailija löytää merten suojelun alkuhämärästä yhteyden mytologiaan

Luin koulupoikana Uula Aapan kaukopartio-kirjoja. Niissä kuopiolainen upseeri ja kirjailija – oikealta nimeltään Akseli Olli Väänänen – kirjoitti nuortenkirjoja partiotaisteluista Lapissa ja itärajalla.

Nyt Lapinlahdelta lähtöisin oleva nuori kirjailija Petra Rautiainen (s. 1988) on ottanut päähenkilönsä Aapa-nimen uusiokäyttöön kirjassaan Meren muisti. Jo Kalevalassa mainitaan: Mennyt lietohon merehen, alle aavojen syvien. Aapa tarkoittaa paitsi aavaa merenselkää niin myös aukeaa, puutonta suota, rimpimäistä nevaa. Kveenien kielessä aapa tarkoittaa merta.

Aapa palaa valtameren takaa vanhaan kotikyläänsä Norjan Ruijaan Finnmarkiin. Hänen tavoitteenaan on puhua kyläläiset edustamansa öljy-yhtiön puolelle. Lopulta hänen ajatuksensa kääntyvät päinvastaisiksi. Rautiainen on pystynyt kesyttämään avaamattomana vellovan, haavoitetun meren. Alun perin Rautiainen löi itsensä lävitse esikoisromaanillaan Tuhkaan piirretty maa. Kirja sai Savonia-palkinnon ja teoksen oikeudet on myyty yli kymmeneen maahan.

Lehdissä on kehuttu Rautiaisen kulkevan Sofi Oksasen viitoittamaa polkua, loistavan tarinankertojan taidoillaan. Merten suojelun alkuhämärästä kirjailija löytää yhtymäkohtia muinaiseen mytologiaan, suomalaiseen jumalaistarustoon.

Savon Sanomat suitsutti 18.8.2022 kolmella sivullaan Meren muistin erinomaisuutta. Jopa Suomen Kuvalehti antoi 19.8. kirjalle puolen sivun verran tilaa.

Ostin kirjan Lapinlahden kirjakaupasta. Se tempasi mukaansa niin, että lähes yhdeltä istumalta luin sen. Meri on kuin ihmisen muisti, sillä pinnan alla voi olla pimeys. Meren rantoja nuolee haavoille vuoltu meri. Miksi rannalle ajautui valas? Syynä lienevät öljynporauksen merenalaiset äänet, jotka sekoittivat valaan kuulon. Ihmisten tekojen seurauksena ilmastonmuutos on järkyttävä tosiasia. Rannalla valaan luuranko hallitsi maisemaa.

Rautiainen on peruskoulutukseltaan historioitsija. Ja se näkyy. Aiemmin Pohjois-Norjan suomalaisperäisestä väestöstä eli kveeneistä ei ole kirjoitettu juuri mitään. Oli jo aikakin kirjoittaa.

Kirjoittaja on Lapinlahdelta.