Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Mielipide | Ylä-Savossa on nyt mahdollisuus pienentää jätekuljetusten päästöjä – toivottavasti tilaisuuteen tartutaan

Lehdessämme oli Savon Yrittäjien ja SKAL:n sekä SKAL Ympäristöyritysten mielipidekirjoitus Ylä-Savon jätteenkuljetusjärjestelmästä. Kiitän mielipiteestä ja ennen kaikkea keskustelun avauksesta.

Ylä-Savossa on ollut nykyinen kiinteistönhaltijan järjestämä malli niin kauan, kuin jätteitä on kiinteistökohtaisesti kuljetettu. Valtakunnallisesti jo reilusti yli puolet kunnista on kuitenkin kunnan järjestämän kuljetuksen piirissä ja tänäkin vuonna usea alue on siirtynyt kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen. Itä- ja Keski-Suomessa enää ainoastaan Ylä-Savo, Kainuu, ja Savonlinnan seutu ovat vanhanaikaisessa kiinteistönhaltijan järjestämän kuljetuksen piirissä.

Miksi sitten meidänkin Ylä-Savossa pitää vaihtaa järjestelmä? Tärkein syy tänä päivänä ovat ilman muuta kuljetuksesta aiheutuvat päästöt. Vaikka kiinteistökohtaiset jätteenkuljetukset ovat pieni osa koko raskaan liikenteen päästöistä, tulee päästöjen vähennyksiin tarttua. Tähän sopii vanha sanonta, että pienistä puroista ne suuretkin joet syntyvät. Eivätkä ne päästövähennykset edes niin pieniä ole, vaan vaihtamalla järjestelmää, päästään noin 20 prosenttia pienempiin päästöihin jätteenkuljetuksessa. Päästöjen vähentäminen täytyy olla meidän kaikkien yhteinen tavoite.

Toinen syy ovat asiakaspalvelu ja kustannukset. Kun kuljetukset kilpailutetaan sopivan kokoisina kokonaisuuksina, myös kuljetushinnat todennäköisesti laskevat. Jatkossa kuntalaisemme saisivat kaikki tarvitsemansa jätehuollon palvelut ”yhdeltä luukulta”. Tuo, jos mikä olisi tehokasta ja asiakasystävällistä asiakaspalvelua. Toki Ylä-Savon Jätehuollossa ymmärretään se, että kuljetukset täytyy kilpailuttaa siten, että myös paikalliset ja hyvin toimivat omat yrityksemmekin voivat kilpailutukseen osallistua. Paikallistuntemuksensa ansiosta he lienevät myös vahvoilla kilpailutuksissa.

Ylä-Savon Jätehuollon toimitusjohtajana toivon, että meidänkin alueellamme pääpaino jätteenkuljetusjärjestelmää päätettäessä olisivat selvästi pienemmät ympäristöpäästöt ja kokonaisuutena entistä paremmin toimiva jätehuoltoinfra sekä kotitalouksille edulliset kustannukset. Tuohon päästään vain ja ainoastaan keskitetyllä kilpailutuksella. Toivonkin, että jätehuoltolautakunta voi tehdä rohkean ja vanhoja toimintamalleja uudistavan päätöksen ja muuttaa alueemme jätteenkuljetusjärjestelmän.

Kirjoittaja on Ylä-Savon Jätehuolto Oy toimitusjohtaja.