Uudistus – apteekkeja lopetusuhan alla

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) vastasi kysymykseeni apteekkien lähipalveluiden säilymisestä ja apteekkiverkoston pysyvyydestä. Vastaus oli shokeeraava Julkisesti luettavissa olevasta vastauksesta on pääteltävissä, että osa apteekeista käytännössä lopettaisi uudistuksen takia toimintansa.

Tulevaisuudessa apteekkien vastuullinen ja monipuolinen rooli mielestäni korostuu lisää, kun sote saattaa vähentää muun muassa terveysasemien määrä. Sote-uudistus ei takaa terveydenhuollon lähipalveluita.

Perussuomalaiset vaati jo sote-uudistuksen eduskuntakäsittelyn aikana lakiin kirjattavaksi lähipalvelutakuuta. Harmillista, ettei hallituspuolueista edes keskusta pitänyt tärkeänä tämän kirjaamista lakiin. Nyt korjailtavaa riittää.

Ehdotetun apteekkimuutoksen vaikutuksia on jo arvioitu sosiaali- ja terveysministeriössä, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksessa sekä Kelassa.

Asiasta on puhuttu julkisesti ihan liian vähän. Uudistuksessa osa apteekeista muuttuisi tappiollisiksi.

Miten käy yleensä toiminnan, jos se on tappiollista? Se tarkoittaa tietenkin sitä, että lappu laitetaan luukulle ja toiminta loppuu. Ei siinä sopeutustoimet auta.

Mitkä apteekit sitten lopettaisivat? Näistäkin on alueittain laskelmia olemassa. Itä-Suomessa kyyti olisi kylmää. Onko siis hallituksella tiedossa jo ns. musta lista, mistä kaupunginosista tai kunnista apteekkitoiminta kokonaan tai osittain loppuisi?

Ministerin vastauksessa kerrotaan, että vaikutusarvioinnin mukaan on apteekkeja, joissa uudistuksen seurauksena tulos painuisi tappiolliseksi. Vastauksessa paljastetaan, että osa näistä sijaitsee paikkakunnilla, joissa on nykyisinkin vain yksi apteekki.

Myös apteekkariliitto on tehnyt laskelmia. Niistä on nähtävissä, että ehkä jopa 11 apteekkia Pohjois-Savossa voi olla vaarassa. Siis lähes 40 prosenttia koko Pohjois-Savossa olevista apteekeista. On toki asiallista, että säästökohteita yhteiskunnassa mietitään. Nyt suunnitellut säästöt on saavutettavissa apteekkipuolellakin vaihtoehtoisesti siten, että lähipalvelut voidaan turvata.

Tämän uudistuksen taustalla on kuulemma hoitajamitoituksen rahoittaminen. Sillä nyt on lipsahtanut käydä niin nolosti, että hoitajamitoitukseen ei hallitus muistanutkaan varata riittävästi rahaa ajoissa.

Isot asiat täytyy pohtia kokonaisvaltaisesti. Uudistukset pitää tehdä harkiten.

Kirjoittaja on kansanedustaja (ps.), sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, Pohjois-Savon hyvinvointialuevaltuuston 3.varapuheenjohtaja, farmaseutti yli 25 vuoden kokemuksella.