Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vapaa sana Somevaikuttajat vääristävät kehonkuvaa

Tavoitteena täydellinen vartalo ja kasvot pistoksilla täytettyine, punaisine ja pulleine huulineen – jotka ovat nyt kuulema trendikkäimmät – sekä isoine silikonirintoineen ja -pakaroineen, ihon kiristyksineen ja rasvaimuineen niistäkin vartaloista, jossa ei rasvaa edes ole.

Suomalaiset naiset ja miehet teettävät nykyään erilaisia kauneusoperaatioita jopa 50 000 vuosittain. Leikkausten ja pistoshoitojen määrä on kolmessa vuosikymmenessä moninkertaistunut.

Eikähän siinä mitään, jos se on itsetunnolle tärkeää. Huono puoli on, että nuorten osuus kauneusoperaatioiden määrässä on voimakkaasti kasvanut.

Koska tutkimusten mukaan nuorten ulkonäköpaineet ovat lisääntyneet ja sitä mukaan itsetunto on romahtanut ja ahdistus omasta riittämättömyyden tunteesta ja kehosta on kasvanut.

Tämä kehitys on yksinomaan somen syytä. Koska niin sanotut somevaikuttajat ja mallit ynnä muut julkkikset määräävät kulloisenkin ulkonäkömuodin.

Kuvat trimmatuista ja leikellyistä ihmisistä antavat valheellisen ja vääristyneen mallin siitä, millainen ihmisen pitäisi ulkonäöltään olla. Some on ihan hemmetin julma maailma.

Rahaa operaatioihin kuluu tonnikaupalla.

Pahinta on, että lapsetkin haaveilevat kauneusleikkauksista. Suomessa ei onneksi tehdä tarpeettomia leikkauksia alle 18-vuotiaille.

Pistoshoitoja antava yrittäjä myöntää, että niin nuoret kuin vanhemmat eivät todellakaan enää tyydy pelkkien huulten muokkaamiseen. Hoitokerroilla halutaan muokkauttaa koko kehoa ja kasvoja.

Rahaa operaatioihin kuluu tonnikaupalla. Leikkauksiin hakeudutaan usein ulkomaille, lähinnä Viroon, edullisemman hinnan vuoksi.

Aina jälki ei ole priimaa.

Suuntaus on surullinen, koska kohta mikään ei riitä ja täydellisen kauneuden hakeminen on pohjaton suo.

Eräässä dokumentissa 30-vuotias mies meni ensimmäiseen kauneusleikkaukseensa jo 18-vuotiaana, eli heti, kun ikä salli.

Kymmenien operaatioiden ja kymmenien tuhansien eurojen jälkeen hän ei ole vieläkään tyytyväinen ulkonäköönsä.

Ikävintä kehon ja kasvojen muokkaamisessa on, että oma persoona ja persoonallinen tyyli häviävät.

Somevaikuttajien pitäisikin alkaa markkinoida luonnollista kauneutta, jota jokaisessa on. Ehkä siten nuorten elämä olisi vähemmän ahdistavaa.

Kirjoittaja on entinen Iisalmen Sanomien toimittaja.