Pääkirjoitus Alueen merkkihenkilöt kiinnostavat

Kirjailija Kauppis-Heikin (1862–1920) syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 160 vuotta. Merkkipäivää juhlistettiin kesäkuussa Vieremällä vanhalla Valkeisten koululla, jossa puhetta oli myös Kauppis-Heikin tuotantoa käsittelevästä tuoreesta tietokirjallisuudesta.

Heikki Kauppisen eli Kauppis-Heikin nimi muistetaan Iisalmessa edelleen hänen nimeään kantavan koulunkin ansiosta.

Se on osuvaa, sillä kirjallisten töidensä ohessa Kauppinen työskenteli opettajana. Aiheet kirjoihinsa Kauppis-Heikki sai tavallisten savolaisten maaseudun ihmisten elämästä.

Iisalmelaisesta nimikkokoulustaan tunnetaan myös kirjailija Juhani Aho (1861–1921), jonka juhlavuotta vietettiin viime vuonna. Toisensa tunteneet Aho ja Kauppinen jättivät omilla tavoillaan jälkensä suomalaiseen kirjallisuushistoriaan.

Ylä-Savosta lähtöisin on myös Iisalmessa syntynyt Helvi Juvonen (1919–1959), joka kuuluu sotienjälkeisen suomalaisrunouden merkittäviin uudistajiin. Juvosen runosta nimensä saanut Pikarijäkälät-muistomerkki seisookin ansaitusti kaupunginkirjaston edustalla.

Alueelta on lähtöisin myös muun kuin kirjallisuuden parissa ansioituneita ihmisiä. Tästä saatiin Iisalmen Kirkkopuistoon keväällä muistuttamaan taiteilija Petteri Tikkasen suunnittelema muistomerkki, jossa on kahdentoista merkkihenkilön siluetit.

Toukokuussa julkistetussa taideteoksessa komeilevat muun muassa elokuvaohjaaja Edvin Laine (1905–1989) ja säveltäjä Karl Collan (1828–1871).

Pelkästään merkkimiehistä ei voida puhua, ovathan mukana taidemaalari Anna Sahlstén (1859–1931) sekä kansanedustaja, Marttaliiton perustajajäsen Alli Nissinen (1866–1926).

Eri aloilla vaikuttaneista yläsavolaislähtöisistä ihmisistä onkin syytä olla ylpeä. Muistoa voidaan vaalia monin muinkin tavoin kuin nimikkokoulujen tai muistomerkkien muodossa.

Matkailun ja alueen vetovoimaisuuden kannalta onkin hyvä pitää mielessä, että kiinnostusta merkkihenkilöihin ja heidän elämäntöihinsä on varmasti myös Ylä-Savon ulkopuolella. Mielenkiintoiset henkilöt ja tarinat voivat houkutella ihmisiä tutustumaan Ylä-Savoon vähän kauempaakin.