Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Kesäteatterit luovat tunnelmaa yhteistyön voimin

Ylä-Savon teatterikesä on hyvässä vauhdissa. Kesäteatterit eri puolilla seutua ovat tulkinneet onnistuneesti niin sadan vuoden takaisia klassikkonäytelmiä kuin tuoreempiakin tekstejä.

Tänä kesänä musiikki on kuulunut olennaisesti moniin yläsavolaisiin kesäteatterinäytelmiin. Laulu on raikanut Sonkajärven Jyrkällä, Vieremän Konolanmäellä, Keiteleellä ja Kiuruvedellä. Lapinlahdella Alapitkän nuorisoseuran kesäteatteri tarjoili musiikkinäytelmiä kaksin kappalein.

Totuttuun tapaan näytelmiin on kuulunut myös hersyvä huumori.

Iisalmen Mansikkaniemellä ihmisiä on jälleen viihdyttänyt näyttelijäkuuluisuus Kai Lehtinen. Televisiosta tutun näyttelijän esiintymistä livenä on tultu varmasti katsomaan vähän kauempaakin.

Vaan ihailtava on myös ammattinäyttelijää kokemattomampien harrastajanäyttelijöiden rohkeutta. Tänäkin kesänä osa heistä on uskaltautunut teatteriyleisön eteen aivan ensimmäistä kertaa. Ilahduttavasti mukana on ollut nuoriakin.

Pienikin rooli näytelmässä voi merkitä aloittelevalle harrastajanäyttelijälle paljon. Ehkäpä positiiviset ensikokemukset aiheuttavat kipinän, palon esiintymiseen, joka tulevaisuudessa kantaa suurta hedelmää.

Näyttelijöiden ja ohjaajan lisäksi teatteriesityksen onnistumisesta vastaavat monet taitavat ihmiset esimerkiksi lavastuksen, puvustuksen ja valotekniikan parissa. Talkoohenkeä ja yhteisöllisyyttä huokuvat myös kahvit, grillimakkarat ja muut väliajan virvokkeet. Kesäteatteria sopii lähteä katsomaan pelkän tunnelman takia.

Kesäteatterit ovat onneksi jo toipumassa korona-ajan vaikeuksista, mutta epävarmoja aikoja eletään vieläkin.

Uudet ja vanhat kesäteatterilaiset uhraavat omasta ajastaan paljon sen eteen, että ihmiset eri puolilla Ylä-Savoa saisivat elämäänsä iloa, naurua ja piristystä.

Sille on nostettava hattua.

Suomen kesä on kaunis, mutta lyhyt. Pian pannaan kesäteattereista viimeisetkin talviteloille. Onneksi kesän 2022 perusteella yläsavolaisten kesäteattereiden tulevaisuus vaikuttaa valoisalta.

Näytelmistä jokainen on aplodinsa ansainnut.