Pääkirjoitus Keskustelua tarvitaan, mutta asiallista

Viime viikonvaihde ja alkuviikko olivat vilkasta julkisen keskustelun aikaa. Samaan ajankohtaan osui peräti kolme puoluekokousta: keskustan, kokoomuksen ja Vasemmistoliiton.

Näitä suuremman mediahuomion saivat kuitenkin presidentti Sauli Niinistön johdolla Naantalissa käydyt Kultaranta-keskustelut.

Puoluekokouksissa ei nähty isoa vääntöä, eikä terävän yllätyksellisiä linjauksia esimerkiksi ensi kevään eduskuntavaaleja ajatellen. Puheenjohtajavaalit sujuivat ennakoidusti, entiset saivat jatkopestin. Ainoastaan Vasemmistoliiton ensimmäinen varapuheenjohtaja vaihtui Jussi Saramon luovuttua tehtävästä. Tilalle valittiin Veronika Honkasalo.

Kultaranta-keskustelujen keskeinen aihe oli ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä erityisesti Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten Turkin taholta kohtaama vastarinta.

Hyvänä keskustelijana ja asioiden tiivistäjänä tunnettu presidentti Sauli Niinistö totesi, että Turkin huoli terrorismista otettaan vakavasti, mutta kovin paljon Suomi ei yksinään voi olla asiassa auttamassa. Suomi edustaa presidentin näkemyksen mukaan suunnilleen sitä keskiarvoa, jota EU noudattaa Turkkiin kohdistuvan terrorismin torjumisessa.

Presidentti Niinistö on avoimen keskustelun kannattaja. Hänellä on kyky ottaa kantaa lyhyesti tiivistäen ja ymmärrettävästi, mutta niin, etteivät sanat loukkaa tai aiheuta ärsytystä. Vastaavaa kykyä ja etenkin halua soisi löytyvän enemmän johtavilta poliitikoilta niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti, mutta myös meiltä tavan kansalaisilta.

On ikävää, että hyvien päätösten tai hyvää tuottavien asioiden, tapahtumien ja tempausten toteutumista pyritään edesauttamaan hyökkäävällä tai painostavalla käyttäytymisellä. Se johtaa ristiriitoihin ja närkästymiseen. Erimielisyyttä ja uhkia on tällä hetkellä maailmassamme riittävästi ilman paikallista ”sodankäyntiä” tai katkeroitumista.

Avoin, rakentava ja eri näkökulmat sekä tarpeet huomioiva keskustelu johtaa parhaimpiin tuloksiin. Tässä voimme ottaa esimerkkiä maamme johtajalta.