Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Iisalmesta Bisalmeksi – Jokainen voi puuttua tehokkaammin syrjivään puheeseen

Olen ollut yhdessä miehen kanssa yli 15 vuotta ja näin ollen minun oletetaan olevan hetero. Tästä syystä kuulen usein homo- ja biseksuaaleihin kohdistettua syrjivää puhetta.

Minulle saatetaan kertoa kuinka ”biseksuaalit ovat epäluotettavia eivätkä voi sitoutua”, ”samaa sukupuolta olevien parien ei pitäisi saada lapsia tai mennä naimisiin” tai ”biseksuaalit haluavat vain hypätä sängystä sänkyyn”.

Tästä seurasi se, että vasta vaille kolmekymppisenä pystyin myöntämään, että koen seksuaalista vetoa myös naisiin. Työnsin itseni kaappiin, koska pelkäsin ihmisten ajattelevan, että olen epäluotettava, hyperseksuaalinen tai etten ansaitsisi samoja oikeuksia ja onnea kuin muut. Tämän häpeän takia toivoin, että biseksuaalisuuteni olisi vain ohimenevä vaihe.

Vuonna 2015 tehdyssä FINSEX tutkimuksessa noin 35 prosenttia alle 30-vuotiaista naisista raportoi seksuaalisesta kiinnostuksestaan miesten lisäksi myös naisiin.

Se, että et näe seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä, ei tarkoita että heitä ei olisi myös sinun lähipiirissäsi. Et voi koskaan tietää ketä satutat puheillasi.

Toivoisinkin, että Iisalmessa osoitettaisiin näkyvämmin tukea seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Jokainen voi myös tahollaan puuttua tehokkaammin syrjivään puheeseen. Nämä asiat viestisivät, että jokainen kaupunkilainen voi olla turvallisesti oma itsensä: Puhua perheestään työpaikan kahvihuoneessa tai kertoa ystävilleen rakastumisestaan tai ihastumisestaan aivan kuten muutkin. Näin seksuaalivähemmistöön kuuluvaa ei työnnettäisi kaappiin häpeämään omaa olemassaoloaan.

Kirjoittaja on Helsingissä asuva entinen iisalmelainen.