Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Elämän ei pidä olla suorittamista

Tulevana viikonloppuna monessa perheessä on juhlapäivä, kun nuori saa ylioppilaslakin, valmistuu ammattiin tai saa opintonsa päätökseen yliopistossa.

Juhlaan on todellakin aihetta. Nuoret ovat sinnitelleet läpi hankalan ajan. Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet poikkeuksellisia – koronan ja Ukrainassa alkaneen sodan tummilla väreillä sävyttämiä. Jonkun kohdalla tämä on merkinnyt opinnoissa etenemisen hidastumista, mutta valmistua ehtii kyllä myöhemminkin.

Kesä ja edessä oleva kesäloma piristävät – toivottavasti. Ylioppilailla ja muilla jatko-opinnoista haaveilevilla mieltä saattaa tosin jo painaa huoli opiskelupaikan saamisesta. Töihin hakeutuvilla huolta tuskin on, sillä töitä on tarjolla. Jos ei heti löydy mieluisinta, niin jotain löytyy ja oman osaamisen työpaikkakin tulee tarjolle ennemmin tai myöhemmin.

Nuoruuteen kuuluu tärkeänä osana sosiaaliset kanssakäymiset. Ne jäivät pahimpana korona-aikana minimiin. Nuoren piti löytää opiskeluunkin uusi etätoimintatapa, olla itse entistäkin aktiivisempi ja omatoiminen. Yhdeltä se luonnistui helposti, toiselle tuotti vaikeuksia.

Haastetta mielen jaksamiselle lisäsi sodan konkretisoituminen, tuleminen ensimmäistä kertaa lähelle. Eikä ilmastokriisikään ole kadonnut, vaikka onkin jäänyt uutisissa taka-alalle. Jos nuorta välillä ahdistaa, se on luonnollista.

Valmistuvilla on omat paineensa, niitä ei pidä aikuisten hölmöyttään lisätä. Nuorella on edessään koko elämä, seuraavan askelen voi ottaa harkiten. Askelten suuntaakin voi muuttaa, jos häämöttävä välietappi ei tunnukaan oikealta.

Elämä on hieno matka. Siihen mahtuu naurua ja itkua, onnistumisia ja virheitä. Päämäärät ja ajankohdat eivät lopulta ole merkityksellisiä, vaan se, että voi kokea iloa siitä mitä tekee juuri nyt.

Elämä ei ole suoritusputki – tai ei ainakaan pitäisi olla, vaan kuin polveileva joki, joka virtaa soljuvasti eteenpäin etsien uusia väyliä, välillä koskipaikoissa kuohuen ja niistä vauhtia saaden sekä välillä lähes tyynenä edeten. Onnea matkaan.