Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Mielipide | Selvin päin kesään – Älä hae alkoholia alaikäiselle

Kesä lähestyy ja nuorten kesälomat alkavat. Hyvät kesäsäät houkuttelevat nuoret ulos, myös juhlimaan. Kotona on hyvä keskustella ajoissa säännöistä kesärientojen ja varsinkin päihteiden käytön suhteen.

Vuoden 2021 kouluterveyskyselyn mukaan jopa 87,3 prosenttia vastanneista alaikäisistä on hankkinut alkoholia välittämisen kautta ja perhepiiristä sitä on saanut 40,3 prosenttia.

Vanhemmat saattavat ajatella, että on parempi hakea alkoholia nuorelle itse, jotta tietää mitä ja paljonko nuori juo. Ajattelutapa on ymmärrettävä ja olen itsekin asiaa pohtinut äitinä. Pelko siitä, että tuntematon hakee tai tarjoaa nuorelle alkoholia, eikä tiedä mitä pullossa on tai onko siihen sekoitettu jotain muutakin, voi olla suuri. Mikä sitten olisi paras toimintatapa?

Omassa nuoruudessani etsimme kaupungilta kavereiden kanssa henkilön, joka haki meille alkoholia. Hengailupaikkaa ei tietenkään ollut, joten menimme läheiselle rannalle juomaan. Oli syksy ja humaltuessa kävimme jopa uimassa, vaikka vesi oli tuolloin jo hyytävän kylmää. Oma iltani päättyi sairaalaan, kärsin hypotermiasta ja alkoholimyrkytyksestä.

Vanhempi voi ajatella, että on turvallisempaa itse hakea alkoholia nuorelle. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus, todennäköisesti nuori saa alkoholia lisää muualta. Näin menettelemällä vanhempi antaa samalla nuorelle hyväksyntänsä alkoholin käytölle alaikäisenä. Olisinko juonut vähemmän, jos äitini olisi hakenut minulle juotavaa? En usko.

Olen pohtinut asiaa ja selannut tutkimustuloksia, ja tullut siihen tulokseen, että en aio hakea lapselleni alkoholia. Kun kerromme nuorelle riskit alkoholinkäytöstä ja kieltäydymme hakemasta tai tarjoamasta alaikäiselle alkoholia, on viesti nuorelle selkeä eikä tästä tulisi poiketa.

Tulevaan kesään voimme kaikki yhdessä valmistautua ja pitää huolta nuorista. Nuori kaipaa vanhemman läsnäoloa myös kesällä, vaikka kavereiden kanssa kesäiltojen vietto varmasti houkuttelee. Valmistaudutaan selvään kesään eikä haeta alaikäiselle!

Kirjoittaja on opiskelija ja harjoittelija EHYT ry:ssä.