Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vapaa sana Ulkoistimmeko itsemme elämästämme krooniseen tyytymättömyyteen?

Ihminen on siitä jännä otus, että se lataa odotuksia lähes kaikkiin asioihin. Käsittämättömällä sitkeydellä väännämme helpotkin asiat vaikeiksi ja aiheutamme itse itsellemme pettymyksiä.

Odotamme ja mikä pahinta, oletamme. Kehitämme mielessämme asioita, joita vaadimme painavalla sanalla saatavaksi heti-ja-nyt. Syyllistyn tähän ajoittain itsekin.

Olettaminen on vaarallista. Siitä voi syntyä jopa sotia.

Mutta onko niin, että olemme menossa evoluutiossa jo siihen pisteeseen, että ulkoistamme itse itsemme elämästä?

Robotit leikkaavat nurmikkomme, soittelevat myyntipuheluita, saarioisten äidit valmistavat ruokamme ja leivonnaisetkin säilyvät homehtumatta puoli vuosisataa. Raha ja sosiaalinen elämä on virtuaalista eikä kotoaan tarvitse välttämättä poistua lainkaan. Tärkeimmäksi tehtäväksi jää valita, minkä värisiä hokkuspokkuspillereitä tarvitsemme, joiden palauttaminen on tehty lähes mahdottomaksi. Mutta ei hätää! Suoraveloituksella ei päädy ulosmittaukseen.

Wau! Fast-easy-super-elämä!

Ja kuinkas ollakaan, sitten tarvitsemme ihan ammattilaisvoimia pohtimaan, miksi homo sapiens voi pahoin. Paitsi ehkä pesevällä WC-pytyllä.

Tekemättömyys ja tarpeettomuus synnyttää kroonista tyytymättömyyttä ja jotenkin tyhjyyttä tulee tarve täyttää. Pahimmassa tapauksessa se tapahtuu konsteilla, jotka vahingoittavat itseämme ja ohessa läheisiämme.

Ihminen tarvitsee työtä ja toimeentuloa hyvinvoidakseen. Toivottavasti isompien firmojen kotiinpaluu merkitsee lisääntyviä työpaikkoja, mutta jo nyt voimme itsekukin vaikuttaa asiaan omilla arkisilla valinnoillamme; mitä, millaista ja mistä ostamme. Työpaikkojen lisäksi paikalliset toimijat tarjoavat erilaisuutta massaan. Pillereitäkään ei tarvitse, kun valitsee kotimaisen puhtaan ruuan!

Kirjoittaja on lapinlahtelainen kulttuurin ja yrittämisen moniottelija.