Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vapaa sana Ikääntyneiden äänen kuuluminen hyvinvointialueen toiminnassa tulee olemaan haasteellista

Kuulluksi tuleminen ja ikäihmisten asioihin vaikuttaminen hyvinvointialueella tulee olemaan haasteellista. Koko alueen kattavan vanhusneuvoston asettaminen ja jäsenten valitseminen on aluehallituksen tämän vuoden asialistalla. Kuntalaissa ja hyvinvointialuelaissa määrätään vaikuttamistoimielinten, kuten vanhusneuvoston (ikäihmisten neuvosto), perustamisesta. Niiden on annettava mahdollisuus vaikuttaa eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan.

Hyvinvointialueiden lainsäädäntöön on kirjattu vanhusneuvostojen jäsenten valintamenetelmä, joka määrää valittavat edustajat kuntien vanhusneuvostojen jäsenistä.

Pohjois-Savon vanhusneuvostoon valitaan yksi jäsen joka kunnasta eli yhdeksäntoista jäsentä. Sen sijaan millä menetelmällä jäsenet valitaan, sitä ei ole kuitenkaan kirjattu lakiin. Aluehallituksen olisi hyvä käydä keskustelua valintamenetelmästä ennen päätöksentekoa ja antaa mahdollisesti ohjeita.

Näkemykseni mukaan alueen eläkeläisjärjestöjen kesken on päästävä yksimielisyyteen valittavista jäsenistä niin, että kaikkien alueella toimivien eläkeläisjärjestöjen ääni tulee kuuluviin vanhusneuvostossa. Asettaessaan jäseniä neuvostoon, aluehallituksella on tässä asiassa merkittävä rooli.

Kansalaisyhteiskunta ja ihmisten osallistuminen pitää monin tavoin yllä yhteiskunnan vakautta, edistää väestön terveyttä sekä sosiaalista hyvinvointia. Ikääntyville kuuluu oikeus lähiyhteisöjensä täysivaltaiseen jäsenyyteen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen demokratian pelisääntöjen mukaan.

Vanhuspalvelulain edellyttämät vanhusneuvostot ovat tärkeä vaikutuskanava ikäihmisten asioissa niin kunnissa kuin hyvinvointialueilla. Eläkeläisjärjestöjen edustus vanhusneuvostoissa luo suoran yhteyden kansalaisyhteiskuntaan.

Tulevan vuoden talousarvion laadinnassa on huomioitava vanhusneuvostolle toimintaedellytykset.

Kirjoittaja on kaupunginhallituksen 2. vpj. ja Pohjois-Savon aluevaltuutettu (vas.).