Mielipide | Paha käy myös hybridisotaa

Olen törmännyt somessa ja julkisuudessa siihen, että kristinuskossa uskoviksi tunnustautuneet henkilöt ovat alkaneet levittämään väitettä, että Jumala on lähettänyt Venäjän armeijan rankaisemaan Ukrainan kansaa sen vajottua luopumuksen tilaan.

Minäkin uskon Raamattuun, ja Raamatun ilmoittamaan Jumalaan.

Uskon vakaasti siihen, että Jeesus Kristus on minunkin Herrani ja Vapahtajani. Erityisesti uskon, ettei Raamatun ilmoittama Jumala lähetä venäläisiä sotilaita tappamaan siviilejä; raiskaamaan lapsia, naisia ja miehiä Ukrainaan; saati suorittamaan muitakin sotarikoksia ja kansanmurhaamaan ketään. Ja vieläpä ”erikoisoperaation” nimellä.

Sen tekee kyllä persoonallinen paha, jonka vallassa Venäjän presidentti Putin esikuntineen on. Uutisoidun tiedon perusteella presidentti Putin johtaa itse sotatoimia ja tekee päätöksiä, joita sodassa tavallisesti tekevät eversti - kenraalitasoiset armeijan johtohenkilöt. Jumala ei luo sotia, vaan sen tekee ihmiset.

Uskon, ettei Raamatun ilmoittama Jumala lähetä venäläisiä sotilaita tappamaan siviilejä.

Herran siunauksessa, pyydämme Jumalaa kääntämään katseensa puoleemme. Jumalalle kiitollinen ihminen kokiessaan Jumalan rakkautta puhkeaa laulamaan ja ylistämään vaikeissakin elämäntilanteissa.

Erityisesti tänä päivänä tarvitsemme Jumalan siunausta, sitä voi kokea Dieter Bonhoefferin kirjoittaman ”Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan”-virren 600 sanoissa:

”Kun pahan valta kasvaa ympärillä,

vahvista ääni toisen maailman,

niin että uuden virren sävelillä

kuulemme kansasi jo laulavan.”

Virsi on kirjoitettu Gestapon vankilan kellarikerroksen sellissä joulukuussa 1944. Dieter Bonhoeffer oli saksalainen vastarintataistelija, evankelisluterilainen pappi ja teologi, sekä natseja vastustavan Tunnustuskirkon perustajajäsen. Bonhoeffer hirtettiin toisessa maailmasodassa kuukausi ennen sodan päättymistä.

Kehotan meitä jokaista rukoilemaan kaikkien osapuolten puolesta, että pahan valta tulee murretuksi, ja sodan järjettömyys Euroopassa päättyisi nopeasti.

Kirjoittaja on kuopiolainen kapt. evp. ja kaupunginvaltuutettu (kd.).