Pääkirjoitus | Turvallista ja melutonta mopokesää

Poliisin Itä-Suomen alueella viime viikonvaihteessa tarkastamista mopoista löytyi puutteita. Poliisi antoi kuskeille korjausehdotuksia, sakkoja ja oli yhteydessä nuorimpien mopoilijoiden perheisiin. Poliisin mukaan kodeissa ei olla tietoisia menopelien kunnosta.

Nuorten keväisin alkava mopoilukausi lisää niin vanhempien kuin nuortenkin vapautta. Nuori voi autokyydin sijasta hurauttaa mopolla kouluun, harrastuksiin tai kavereiden luo. Mopoilemalla nuori oppii myös liikennesääntöjä ja -käyttäytymistä ennen ajokortin hankintaa.

Valitettavasti myös mopoilun lieveilmiöt tulevat keväisin nopeasti esiin. Viritetyt mopot kulkevat lujaa ja ovat vaaraksi kaikille, mutta erityisesti nuorille itselleen. Yleisin mopoilusta ajoympäristölle aiheutuva haitta on kova melu, josta myös poliisi saa valvontapyyntöjä.

Viime kesänä mopoilijoiden keulimiset ja rälläily puhuttivat kovasti Iisalmessa – ja muuallakin Ylä-Savossa. Ratkaisuksi Iisalmessa ehdotettiin muun muassa moposuoran rakentamista, mutta se ei saanut laajempaa kannatusta.

Nyt Iisalmi on käynnistänyt ohjelman, jolla mopoilun aiheuttamaa häiriötä pyritään vähentämään. Aluksi asukkailta kootaan tietoa häiriöistä ja ideoita niiden vähentämiseksi verkkokyselyllä. Toimenpide-esitys valmistuu vuoden aikana.

Nuorten mopoilu vaatii myös aikuisilta vastuullista toimintaa. Ainakin mopon kunto on varmistettava. Huonot renkaat tai olemattomat jarrut voivat johtaa pahaan onnettomuuteen. Huoltotoimien yhteydessä voi myös antaa nuorelle ohjeita hyvään liikennöintiin.

Mopojen ohella kaduille ja teiden reunustoille ovat jo ilmaantuneet polkupyörät. Säiden lämmetessä jalkakäytävillä menee vauhdilla myös potkulautoja. Autoilijoiden, mutta myös muiden liikkujien kannattaa olla tarkkana. Pihasta tielle pyrkivä autoilija ei välttämättä näe, onko jalkakäytävää kovaa vauhtia lähestymässä potkulautailija tai polven korkuinen potkupyöräilijä.

Vastuu turvallisesta liikkumisesta on kaikilla, mutta pienten lasten kohdalla myös vanhemmilla.