Helluntaita vietettiin Suomessa viimeistä kertaa vanhan järjestelmän mukaan 50 vuotta sitten.
Iisalmen Sanomien pääkirjoitus 21. toukokuuta 1972 muistutti, että jo seuraavana vuonna 1973 toinen helluntaipäivä eli helluntaimaanantai siirtyisi lauantaihin ja saisi nimekseen helluntain valmistuspäivä. Siitä luovuttiin vuonna 1992 ja helluntaista tuli yksipäiväinen pyhä.
Eduskunta siirsi 50 vuotta sitten myös loppiaisen ja helatorstain lauantaipäiviksi. Helatorstaista tuli tuolloin Kristuksen taivaaseenastumispäivä. Loppiaisen nimi ei muuttunut.
Eduskunta oli tehnyt päätöksensä työmarkkinajärjestöjen aloitteesta. Kansa halusi arkipyhänsä lauantaiksi. Kirkolliskokouskin oli aikaisemmin periaatteessa hyväksynyt ehdotuksen.
Pääkirjoittaja arveli, että kirkon perinteistä tapaa kunnioittavista muutos voi tuntua oudolta, koska ihmisen uskonnollisuus nojaa suureksi osaksi perinteeseen.
Yksityisen ihmisen jumalasuhteen kannalta pyhäpäivien muutto ei pääkirjoittajan mielestä merkitse paljoakaan. Tarvitsevan ihmisen Jumala ei ole sidottu lauantaihin tai maanantaihin.
Helatorstai palasi vietettäväksi torstaina 40 päivää pääsiäisestä vuonna 1992. Samana vuonna loppiainen palasi vietettäväksi aina 6. tammikuuta.
Iisalmen Sanomat julkaisee kerran viikossa pääkirjoituksen 50 vuoden takaa.