Vapaa sana Sydänviikko joka viikko? – Itäsuomalaiset ovat tunnetusti sydän- ja verisuonitautien kyllästämiä

Tiesitkö että nyt on Sydänviikko? Kuulostaa vähän sellaiselta ystävänpäivähumpuuki tyyppiseltä romantiikan pakkosyötöltä jossa koristellaan makuuhuone ruusun terälehdillä ja käydään kynttiläillallisella mutta ei suinkaan: Tämä on vähän tärkeämpää. Voisi jopa sanoa Elintärkeää! Sydänviikko on Sydänliiton lanseeraama juttu: muistutus terveistä elintavoista, hyvästä, sydänystävällisestä ruokavaliosta, sydänsairauksista ja sydänterveydestä. Suomalaisethan (ja siis ennen kaikkea itäsuomalaiset) ovat tunnetusti sydän- ja verisuonitautien kyllästämä kansa, ja suurimmalla osalla meistä on aika huonot geenit tässä suhteessa, kansamme kun on historiallisesti lisääntynyt aika nurkkakuntaisesti. On siis hyvä itse kullekin välillä kysellä, kuinka se vanha tikittäjä siellä rinnassa voi, tarkastella perheen yhteisiä elämäntapoja ja ruokailua sekä myös tutustua termiin “sydänliikunta” (jos et ole koskaan kuullutkaan termiä, kenties korkea aika googlettaa!).

Mutta hyvä on myös muistaa, että ihminen on psyko-fyysinen kokonaisuus eikä pelkästä kehosta huolehtiminen auta. Sydän tarvitsee myös mentaalista, emotionaalista, älyllistä ja henkistä ravintoa voidakseen hyvin. Ihminen voi kirjaimellisesti kuolla särkyneeseen sydämeen, tälle on ihan lääketieteellinen termi takutsubo cardiomyopathy, kansankielellä “Broken Heart Syndrome” eli särkyneen sydämen syndrooma. Stressaantunut ja surullinen sydän kertakaikkisesti lopettaa toiminnan! Kenties Sydänviikko voisi olla hyvä aika hoitaa omaa sydäntään soittamalla läheiselle, lähettämällä kirje, käymällä kylässä tai kertoa ystävälle mitä hän elämässäsi merkitsee? Ja ehkäpä se romantiikka ja kynttiläillallisetkaan eivät olisi pahitteeksi, saattaisi parantaa vointia kuule odottamattomalla tavalla!

Stressaantunut ja surullinen sydän kertakaikkisesti lopettaa toiminnan!

Jos se tuntuu vähän teennäiseltä, epämukavalta tai hankalalta voit muistuttaa itseä siitä, ettei moni liikuntasuoristus tai uusi ruokavaliokaan aina ihan aluksi innosta. Mutta yleensä lopulta kun vointi onkin parempi kuin aiemmin, tulee todettua että Kylläpä kannatti!

Vähän uudenlaistaa sydänliikuntaa, siis! Voisikin oikeastaan harrastaa joka viikko!

Kirjoittaja on laulaja, kansanmuusikko ja kulttuurityöntekijä.