Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Älytön uudistus ajaisi omakotitalon omistajia vaikeuksiin

Suunnitteilla on uudistus, jossa myös vanhojen rakennusten energiatehokkuutta pitäisi parantaa. Tätä asiaa on ajamassa EU:n komissio. Käytännössä siis vanhoissa rakennuksissa tämä tarkoittaisi jopa sitä, että energiatehokkuudessaan ne huonoimmat rakennukset tulisi saada nousemaan paremmalle tasolle.

Sehän tarkoittaisi valtavan kalliita remontteja vanhoihin rakennuksiin. Ehdotus on Suomen kannalta huono. Tämähän käytännössä velvoittaisi ne huonokuntoisimmat kiinteistöt niihin kalliimpiin remontteihin suhteessa kiinteistön arvoon.

Vielä epäreilummaksi tämän tekee myös se, että EU:ssa ei oikein näytetä ymmärtävän eri maiden välisiä eroja. Meillä on talvi ja pitkä lämmityskausi. Meillä vanhan kiinteistön remontointi energiatehokkuuden parantamiseksi kustantaa paljon enemmän kuin jossain lämpöisemmässä ja eteläisemmässä Euroopan maassa.

Vastaavasti esimerkiksi Italiassa on käynnissä ”remonttibileet”. Kansalaiset siellä voivat tehdä remontteja täysin ilmaiseksi, kun valtio maksaa ne kokonaan. Suomikin osallistui näihin kustannuksiin. Puhutaan niin sanotusta ”Superbonus 110%”- hankkeesta. Tukea on siellä myönnetty yli 200 000 kohteelle ja ainakin yli 21 miljardia jo nyt.

On täysin epäoikeudenmukaista, että suomalainen veronmaksaja joutuu maksamaan myös muiden maiden energiaremontteja. Suomi nimittäin antoi tähän elvytyspakettiin rahaa jopa 6,6 miljardia, mutta sai itse takaisin vain 2,1 miljardia. Tämä löperö rahanjako Suomelta EU:lle oli paha virhe. Niille rahoille olisi ollut käyttöä vaikka oman maamme kiinteistöjen remontteihin. Kurjaa on, ettei ole edes ollut tarkkaa seurantaa, paljonko rahoja on päätynyt jopa mafian käsiin, kuten oli ennustettu.

Tarvitaan jotain tolkkua näihin EU:n ehdotuksiin, jotka ovat erityisen epäedullisia Suomelle ja suomalaiselle veronmaksajalle.

Kirjoittaja on kuopiolainen kansanedustaja (ps.).