Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Koulukiusaaminen on rikos

Kiusaaminen jättää pitkän ajan arvet, jopa ikuiset. Mitä kiusaaminen sitten on? Se voi olla fyysistä, mutta usein ei edes ole. Jonkun jättäminen ulkopuolelle, syrjiminen on yksi tyypillisin kiusaamisen muoto. Myös väheksyminen ja haukkuminen, kaikenlainen sanallinen panettelu, on julmaa henkistä väkivaltaa. Pahimmillaan se voi kestää vuosia. Se voi tapahtua koulussa, mutta yhä enenevässä määrin koulun ulkopuolella.

Kiusaaminen on siirtynyt suurelta osin erilaisiin sähköisiin alustoihin ja sovelluksiin. Yleisiä lasten ja nuorten keskuudessa ovat whatsapp- ja snapchat-ryhmät, joissa kiusaamista esiintyy. Yksityisyyttä loukataan salakuvilla ja videoilla ja niitä levitetään. Häpäisemällä ja levittämällä materiaalia kiusaaminen on julmaa. Samalla siihen puuttuminen on hankaloitunut.

Hiljaiset hyväksyjät ovat kiusaamisen mahdollistajat. Hiljaiset hyväksyjät jättävät puuttumatta kiusaamiseen, jonka huomaavat ja saattavat itsekin alkaa vältellä kiusatun seuraa. Ovat näin osa kiusaamista. Miksi kiusaamiseen ei haluta puuttua? Vaatiihan se rohkeutta ja toisaalta pelko siitä, että itse joutuu kiusatuksi, on suuri. Hiljaiset hyväksyjät ovat kuitenkin se osa porukasta, joka mahdollistaa kiusaamisen ja sen jatkumisen omalla toiminnallaan.

Koulumaailmassa ryhmäkoot kasvavat ja suhteessa aikuisten määrä vähenee. Lapset eivät, eikä kuulukaan ratkoa kiusaamista keskenään, vaan heillä pitäisi olla aina helposti lähestyttäviä, luotettavia ja turvallisia aikuisia lähellä. Kouluavustaja tai tsemppari, jos opettajalle tilanteen avaaminen tuntuu haastavalta. Aikuisen rooli on ottaa ilmoitus aina todesta ja selvittää tilanne. Jos lapsi tai nuori kokee, että kertomisesta huolimatta tilanteeseen ei puututa tai sitä väheksytään, voidaan olla varmoja, ettei kiusaamistilanteista enää jatkossa tulla kertomaankaan.

Koti ja koulu kasvattaa. Koulu on paikka, jossa ryhmässä toimimista ja sosiaalisia taitoja harjoitellaan. Aina kaikki ei ole kiusaamista, varsinkin hyvin pienten lasten kanssa, kun taitoja opetellaan. Toisten ihmisten kunnioittaminen ja erilaisuuden hyväksyminen on tärkeitä taitoja, joita tarvitaan koko elämän ajan.

Joka tapauksessa. Koulukiusaaminen on rikos. Käsiteltäköön sitä aina sillä vakavuudella.

Kirjoittaja on Pohjois-Savon hyvinvointialueen aluevaltuutettu (liik.).