Vapaa sana Tietokoneiden mystinen hajoaminen – Ja taikaiskusta uudelleenkäynnistyminen

Kannettava tietokoneeni on vedellyt viimeisiään viimeiset neljä vuotta. En edes muista mistä sen hommasin mutta hyvin on palvellut. Aina kun ei ole kuollut virranpuutteeseen kesken työskentelyn alkaa päivittäminen ja siihen se sitten hyytyy hetkeksi.

Läpsy elää henkimaailman ehdoilla. Kerran nettiä selatessa kone yhtäkkiä kerta kaikkiaan vain pimeni. Ei tullut ennakkovaroitusta eikä hälytysääniä (tuleeko niitä ikinä!?), hela hoito pimeni eikä reagoinut minkäänlaiseen motivointiin.

Kun läppäri nro 1 hyytyi, kaivoin kaapista käytettynä ostetun läppäri kakkosen.

Otin siis käyttöön kakkosen murehtien, kuinka saan ykkösestä talteen kaikki jutut mitkä olen parin vuoden aikana kirjoittanut. Hätä ei sinänsä ollut raastava, koska kaikki kirjoitukset ovat tallessa sähköpostissa. Se vaan että läppäri kakkosen muistissa ei ollut sähköpostin salasanaa – se jäi ykkösen syövereihin aiheuttaen lievän katastrofin palautuksen suhteen.

Kun sain sähköpostin jiiriin oli aika kirjautua Facebookiin, jonka salasanan olin myöskin unohtanut.

Lyhyestä virsi kaunis: sain kaikki tarvittavat sovellukset päälle. Mikä lie sitten tähän läppäri kakkoseen tuli, mutta ohjaus hävisi yhenäkkiä eikä mikään reagoinut mihinkään. Istuin koneen ääressä sanattomana hetken, siten kävin kiukkupäissäni käsiksi läppäri ykköseen. Kakkosen pimentyessä, kuin taikaiskusta ykkönen yhtäkkiä lähtikin käyntiin. Aikani sen kanssa pelailtua käynnistyi kakkonenkin omia aikojaan – jälleen jäin sanattomaksi enkä vieläkään tiedä, mitä tapahtui kummallekaan koneelle.

Oikeanlaista työpöytää minulla ei ole, puuhailen 50-lukulaisen ruokailukaluston ääressä, jonka tuolit ovat aavistuksen heiveröiset. Eräänä päivänä puhelun aikana yksi tuoleista hajosi alleni ja luisuin selkä edelle lattiaan. Pöytä oli myös tuossa rytäkässä kaatua, koska kurotin siitä epätoivoisesti tukea ottamaan. Intohimoisena kirpparihiirenä olen kalustanut kotini kierrätetyillä huonekaluilla. Sohvan ja nojatuolien käsinojat ovat irronneet liitoksistaan, joten tarvinnen liiman lisäksi kulmarautoja että saan tämän romukaaoksen hallintaan.

Semmottis. Kuis sulla menee?

Kirjoittaja on iloluontoinen iisalmelainen, joka muutti Kuopioon.