Pääkirjoitus Ympäröivässä myllerryksessä tarvitaan malttia

Ympärillämme tapahtuu tällä hetkellä paljon ja varsin nopealla tempolla – niin kansallisella kuin Euroopan tasolla sekä myös laajemmin. Vaikutukset ulottuvat paikallistasolle ja aina yksittäisen ihmisen arkeen saakka.

Nato-jäsenyyden mahdollisen hakemisen ohella ovat viime päivinä puhuttaneet muun muassa Fennovoiman päätös lopettaa ydinvoimalan laitostoimitussopimus venäläisen Rosatomin suomalaisen tytäryhtiön kanssa, Saimaan kanavan suurremontin peruuntuminen, inflaation kiihtyminen, Yhdysvaltojen keskuspankin keskiviikkoinen ohjauskoron nostopäätös, EU:n mahdollinen öljyntuontikielto Venäjältä ja niin edelleen.

Lista on pitkä ja asiat ovat isoja sekä kauaskantoisia. Edellä mainitut uutiset ja päätökset ovat pääosin seurausta Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ja sotatoimien jatkumisesta maassa.

Väsymys yhteiskunnalliseen tilanteeseen aiheuttaa helposti turhautumista, jännitteitä ja ylilyöntejä.

Fennovoiman päätöksen myötä Pyhäjoen ydinvoimalatyömaa keskeytyi. Tällä on välittömiä vaikutuksia työntekijöihin ja kuntaan. Saimaan kanavan suurremontin perumisella valtio säästää 95 miljoonaa euroa, mutta samalla päätös tietää kanavan kautta kulkevan rahdin siirtymistä paljolti kumipyörille ja paine liikenneväylien parantamiseen kasvaa. Venäjä uhkasi aiemmin irtisanoa Suomen vuokrasopimuksen kanavan Venäjän puoleiselta osalta.

Kotikutoisia haasteita löytyy erityisesti työmarkkinoilta. UPM:n paperiliittolaisten monta kuukautta kestänyt lakko saatiin lopulta päätökseen huhtikuun lopulla. Parhaillaan lakossa ovat opettajat kymmenellä paikkakunnalla. Hoitoalan ammattijärjestöt valmistautuvat tahollaan joukkoirtisanoutumisiin.

Työriidat ovat perustelluista syistään huolimatta vaikeuttaneet perheiden ja työnantajien arkea sekä siirtäneet monen suomalaisen hoitoihin pääsyä. Tämä uuvuttaa ja kysyy jo kestävyyttä koronavuosien jälkeen. Myös inflaatio ja hintojen nousu näkyvät ja tuntuvat jokaisen lompakossa.

Erilaiset näkemykset synnyttävät ristiriitoja ja väsymys yhteiskunnalliseen tilanteeseen aiheuttaa helposti turhautumista, jännitteitä ja ylilyöntejä. Samaan aikaan Venäjä tekee omaan informaatiovaikuttamistaan, levittää valheellista tietoa ja maalittaa trollitehtaaltaan muun muassa suomalaista mediaa.

Nyt tarvitaan malttia ja keskustelua. Pelkästään rahalla ei ratkaista ongelmia kestävällä tavalla.

Keskustelu ja oman rehellisen mielipiteen sanominen on Suomessa mahdollista toisin kuin Venäjällä, jossa pelkästä sota-sanan käyttämisestä voi tulla seuraamuksia. Venäjän käyttöönottaman medialain mukaan ”väärän tiedon levittämisestä” voi saada viisitoista vuotta vankeutta. Venäjällä vapaa media on vaiennettu, media on valtion propagandan väline.

Lehdistön- ja sananvapaus on Suomessa laissa turvattu. Venäjän tapahtumien myötä sen arvo on kasvanut entisestään. Sanomisen vapaudesta on pidettävä huolta ja käytettävä sitä rakentavalla tavalla ilman vastakkainasettelun lietsontaa.