Vapaa sana Mikä on Iisalmen tärkein investointi? – Vuoden 2018 tiedoilla tehty kouluverkkopäätös oli tehty sen hetkisillä tiedoilla

Iisalmen lähitulevaisuuden investoinnit ovat puhuttaneet meitä päättäjiä ja kaupunkilaisia pitkään.

Kilpijärven ja Mansikkaniemen koulujen jälkeen edessämme on Soinlahden koulun rakentaminen, ja sen suunnittelu on jo alkanut.

Lähivuosina edessämme ovat kulttuurikeskuksen ja myös jäähallin peruskorjaukset. Sen jälkeen lista jatkuu uusilla kouluilla ja tuoreimpana kohteena on noussut esille torin ympäristön uusiminen ja mahdolliset investoinnit keskustan kiinteistöihin. Uusi mauste soppaan ovat vielä mahdolliset sote-kiinteistöt.

Kouluremonttien taustalla on kouluverkkoselvitys, jonka pohja on luotu vuonna 2018. Sen jälkeen on valitettavasti tapahtunut muutakin kuin vesi virrannut Paloisvirrassa: Venäjän hyökättyä Ukrainaan betonin hinta on noussut, öljyn hinta on noussut, teräksen hinta on noussut, ja ylipäätään kaikkien rakennustuotteiden hinnat ovat nousseet.

Maailma ei ole enää samanlainen kuin se oli vielä viime syksynä.

Kun kaupungin käyttökatekin isojen investointien vaikutuksesta on painumassa miinukselle ja saman tien poistosta johtuen kaupungin tilinpäätökset painuvat pakkaselle, meidän on tehtävä jotain. Emme voi kuluttaa enemmän kuin meillä on varaa.

Talouden tunnusluvut ovat armottomia. Jotta taloutemme kestää eikä mene miinukselle, tarvitsemme lisää tuloja. Jos uusia veronmaksajia ei tule, keinoina ovat velan ottaminen ja verotuksen kiristäminen.

Se tiedetään, että tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa. Mutta tosiasioiden tunnustaminen, tilanteen selvittäminen ja taloudellisen tilanteen analysointi ei ole mikään mahdoton tehtävä. Kun tilannekuva on ajan tasalla, voidaan tulevaisuutta jälleen suunnitella.

Jos haluamme myös tulevina vuosina tehdä vastuullisia päätöksiä, pitää meidän tunnustaa tosiasiat ja myöntää, että vuoden 2018 tiedoilla tehty kouluverkkopäätös oli tehty sen hetkisillä tiedoilla.

Jos tekisimme kouluverkkopäätöksen tämänhetkisillä tiedoilla ja nykyiset rakentamiskustannukset tietäen, millaisen päätöksen me tekisimme nyt?

Päätöksentekoa monipuolistamaan on keskustan alueen elinvoimaselvityksessä noussut esille erinomaisia ideoita viihtyvyyden ja houkuttelevuuden parantamiseksi.

Jos meidän pitäisi valita nyt, mikä olisikaan Iisalmen vetovoiman kannalta tärkein investointi?

Kirjoittaja on yritteliäs ihminen ja Iisalmen kaupunginvaltuutettu (kok.).