Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vapaa sana Ranskan vaalit tuovat hetken vakautta

Sunnuntaina ranskalaiset äänestivät jatkuvuuden, vakauden ja eurooppalaisen yhtenäisyyden puolesta, kun poliittista keskustaa edustava Emmanuel Macron voitti selkeästi äärioikeiston Marine Le Penin. Macronin valinta uudelle presidenttikaudelle on valonpilkahdus läntisen maailman poliittisessa turbulenssissa. Britannian EU-ero, Trumpin valtakausi sekä Unkarin ja Puolan EU:n perusarvoja rikkova politiikka ovat hajottaneet Suomellekin tärkeitä kansainvälisen yhteistyön rakenteita, mutta ranskalaisten valinta vakautti Eurooppaa.

Käyty vaalitaisto nosti esiin poliittisten ääripäiden erkaantumisen ja kansan tyytymättömyyden nykytilaan. Moni ranskalainen päätti jäädä kotiin, sillä ehdokkaat olivat omista arvoista ja poliittisista mielipiteistä liian kaukana. Ukrainan sota on tuonut eripuraiset osapuolet lähemmäs toisiaan, mutta luultavasti vain hetkeksi. Pinnan alla kytee eri näkemyksiä esimerkiksi taloudenhoidosta, vihreästä siirtymästä ja maahanmuutosta, mitkä tulevat korostumaan kesällä käytävissä parlamenttivaaleissa. Ranskan kehitys muistuttaa siitä, miten tärkeää meillä Suomessakin on käydä avointa yhteiskunnallista keskustelua kansakunnan käännekohdissa.

Merkelin väistyttyä Macron on tavoitellut roolia EU:n henkisenä johtajana. Tavoite helpottuu, sillä Saksan liittokansleri Scholz näyttäytyy nyt Euroopan yhtenäisyyden heikkona lenkkinä. Saksa nimittäin roikkuu yhä Venäjän fossiilisissa energiassa eikä ole valmis muiden jäsenmaiden rinnalla tiukkaan pakoterintamaan. Taustalla on Saksan päätös luopua ydinvoimasta, mikä on saanut tuuli- ja aurinkovoiman investoinnit vauhtiin mutta toisaalta pakottanut rakentamaan uusia kaasuputkia Venäjälle, ja käyttämään yhä enemmän kivihiiltä. Viivyttelijöiden joukkoon ovat liittyneet myös Italia ja Hollanti. Saksan nikotellessa Ranska ajaa maahan 12 uutta päästötöntä energiaa tuottavaa ydinvoimalaa ja on Suomen tavoin valmis kovempiin pakotteisiin. Millaisia sotarikoksia Ukrainassa pitää vielä tapahtua, että kaikki EU-maat ovat valmiita irrottautumaan Venäjän energiasta kokonaan ja näin lopettamaan raakalaismaisen sodankäynnin rahoittamisen?

Ranskan presidentillä on huomattava vaikutusvalta Euroopan turvallisuuden rakentamisessa. Epävakaina aikoina meidän on pystyttävä luottamaan siihen, että EU-kumppanimme vakauttavat turvallisuuspoliittista ympäristöä. Ennen muuta Macronin valinta varmistaa Suomen Nato-jäsenyyden esteettömyyden.

Kirjoittaja on Euroopan parlamentin jäsen (kesk. / Renew Europe), joka toimii maatalousvaliokunnan varapuheenjohtajana.