Mielipide | Maatalouden kriisipaketti meni puihin – Ratkaisut ovat aivan muualla

Paljon puhetta ja lopputulos on lehmänkauppojen värittämä sekamelska, jossa itse tavoite jää saavuttamatta. Maatalouden kriisipaketin ensisijainen tavoite oli turvata huoltovarmuus ja maatilojen kevään tuotantopanosten ostot. Tähän akuuttiin kriisiin ei julkitullut hallituksen kriisipaketti nyt vastaa kyllä yhtään millään tavalla.

Tämän ongelmaisen kriisipaketin sijaan nopea ja oikea keino olisi ollut elintarvikkeiden ja ravintolaruoan arvonlisäveron sekä polttoaineiden veron alentaminen. Tämä verojen alentaminen auttaisi maatalousalan lisäksi aivan kaikkia, parantaisi ostovoimaa ja pitäisi paremmin kaikki mukana yhteiskunnassa. Kustannusten nousut eli korkea inflaatio kurittaa monia yrityksiä ja kaikkia kotitalouksia. Ruoka on välttämättömyystuote ja sen arvonlisäveron alentaminen on myös sosiaalisesti ja taloudellisesti heikoimmassa tilanteessa olevista huolehtimista. Pidemmällä tähtäimellä maatalousalaa auttaa vain markkinoiden korjaaminen ja ajatus kriisituista onkin vain tulipalojen sammuttamista. Ratkaisut ovat aivan muualla.

Maatalouden kriisipaketissa ovat pielessä niin kohdennukset kuin aikataulutkin. Luonnonhaittakorvauksen kautta maatiloille maksettava tuki ei kohdennu huoltovarmuuden kannalta tärkeisiin peltoaloihin, vaan sitä maksetaan myös ruoantuotannon ulkopuolisille niin sanotuille hömppäviljelypelloille. Paketista 30 miljoonaa suunnataan kosteikkoviljelyyn, jolla ei ole mitään tekemistä ruoantuotannon turvaamisen kanssa. Aikataulullisesti rahaa tiloille on tulossa vasta aikaisintaan heinäkuussa ja suurin osa tuista vasta lokakuussa. Kevään kylvöihin maatilat jätettiin nyt yksin ja moni tila jättää varmasti tuotantopanokset ostamatta ja pellot kylvämättä. Monella tilalla on ollut kassa tyhjä jo pitkään jatkuneen alan kannattamattomuuden vuoksi. Lisäksi viimeaikaiset tuotantopanosten, kuten lannoitteiden ja polttoaineiden sekä muun energian hintojen nousut ovat kestämättömällä tasolla. Huoltovarmuus tulee vaarantumaan ja ruoan hinta tulee nousemaan.

Kauniit puheet ja ajatukset maatalouden kriisin ymmärtämiseen eivät ole konkretisoituneet nyt mitenkään, julkaistu kriisipaketti on todellinen mahalasku, samanlainen kuin koronatukipaketti oli yrittäjille. Raha kohdentui lähinnä konsulteille, eikä auttanut yrityksiä kaatumasta. Myös nyt kriisipaketista hyödyn keräävät pääasiassa aivan muut kuin ruoantuotantoa ja huoltovarmuutta ylläpitävät maatilalliset.

Keskusta-puolue ei ole kuunnellut kenttää, eikä kuuntele. Puolueen linja on vuosia muuttunut cityvihreyteen ja hallituksessa maatalouden puolustamisen sijaan on ollut tärkeämpää vihreän siirtymän ajaminen, yhdessä vihervasemmistolaisten hallitustovereiden kanssa. Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari taannoin esitti, että he kovasti maatalouden etuja ajaneet ansaitsisivat kunniamitalit. Eiköhän meiltä maatalousyrittäjiltä vielä sen verran löydy huumoria, että kunniamitalit saadaan ojennettua. Vai löytyykö sittenkään?

Liike Nytin aluevaltuutettu

maatalousyrittäjä