Anni Ollikaisen Vapaa sana Diginomadien elämää – Nuoret ovat tottuneet maailmaan, jossa työt tehdään tietokoneella paikkariippumattomasti

Viime vuosien aikana olen törmännyt yhä useammin termiin diginomadi tai digitaalinen nomadi. Termit tarkoittavat henkilöä, joka tekee töitä tietokoneella paikkariippumattomasti, yleensä matkustamisen yhteydessä.

Asun Gran Canarian pääkaupungissa Las Palmasissa, keskustassa lähellä kaupungin hiekkarantaa ja muita palveluja. Ravintolat, kahvilat sekä kaupat sijaitsevat kävelymatkan etäisyydellä. Vuosien saatossa diginomadit ovat löytäneet tiensä myös Kanariansaarille. Afrikan läheisyydessä sijaitsevat Kanariansaaret tarjoavat miellyttävän ilmaston monipuolisine harrastusmahdollisuuksineen, joten on aika luonnollista, että monet haluavat yhdistää työnteon ja vapaa-ajan suotuisaan ilmastoon.

Törmään omalla asuinalueellani diginomadeihin kaiken aikaa. Aamulla kun olen matkalla töihin, nomadi aloittaa päivänsä joogaamalla tai juoksulenkillä. Lounasaikaan ja iltapäivällä töiden jälkeen näen useamman diginomadin kävelevän kohti rantaa märkäpuku päällä, surffilauta kainalossa. Iltaisin moni viettää aikaa porukalla kahviloissa, ravintoloissa tai yhteisten aktiviteettien parissa.

Arkipäiviä ei tarvitse suorittaa kello kaulassa, jos siihen ei ole tarvetta.

Nämä läppärillä työskentelevät, nykyajan etätyöntekijät istuvat kahviloissa tai työskentelyyn tarkoitetuissa co-working tiloissa. Nämä tilat tarjoavat puitteet läppärillä työskentelyyn ja usein päivä- tai kuukausimaksuun kuuluu coworking-tilan tarjoamia muita etuja.

Työn tekeminen on muuttunut lyhyessä ajassa valtavasti ja se tulee muuttumaan edelleen. Nuoret ovat tottuneet maailmaan, jossa työt tehdään tietokoneella paikkariippumattomasti, onhan muutaman vuoden pandemiakin näyttänyt etäopiskelun hyvät ja huonot puolet. Z- ja alfa-sukupolvet elävät maailmassa, jossa nettiin ei erikseen mennä, vaan siellä ollaan.

Nämä sukupolvet yhdistävät luontevasti työn- ja vapaa-ajan ja ryhmittävät päivänsä tavalla, jonka kokee itselleen sopivaksi. Yksi herää aamulla aikaisin, jotta ehtii nauttia iltapäivän aalloista surffatessaan tai muun aktiviteetin parissa. Toinen taas työskentelee aamuisin ja pitää siestan, jonka aikana pyhittää aikaa omille harrastuksilleen ja jatkaa työskentelyä tämän jälkeen.

Työn tauottaminen ja esimerkiksi lounasaikaan tapahtuva pieni irtiotto on tutkimuksissakin todettu työtä tehostavaksi tavaksi. Etätyöskentely on tuonut mukanaan monille etäkokoukset. Organisaatioissa olisi hyödyllistä tehdä linjaus etäkokousten pituudesta niin, että työntekijöille jäisi aikaa kokouksien välille. Mikrotaukojen ansiosta stressitaso pysyy tasaisena eikä jatkuvien etäkokousten putki pääse hengästyttämään.

Diginomadien elämäntapa ei välttämättä sovellu kaikille, mutta jotain tästäkin elämätyylistä voi napata itselleen mukaan omiin arkirutiineihin. Arkipäiviä ei tarvitse suorittaa kello kaulassa, jos siihen ei ole tarvetta. Lasten vanhempien elämää rytmittävät koko perheen aikataulut, johon joustava työnteko ei välttämättä sovellu.

Ihminen on mukautuvainen monenlaiseen, joten kerran opitun työtavan ei tarvitse kulkea mukanaan läpi elämän. Kokeiltavaksi jää, sopiiko vaikkapa lounasjooga itselleen vai ei.

Kirjoittaja asuu ja työskentelee Gran Canarialla.