Pääkirjoitus Vaikuttamista monin keinoin

Suojelupoliisi arvioi tiistaina, että Venäjä saattaa yrittää vaikuttaa Suomen Nato-keskusteluun ja turvallisuuspoliittisiin ratkaisuihin. Käytännössä tämä voisi merkitä informaatio- ja kyberoperaatioita sekä esimerkiksi deepfake-videoita, jotka ovat aidolta vaikuttavaa elävää kuvaa ja ääntä sisältäviä videoväärennöksiä.

Tarkoituksella harhaanjohtavan tiedon levittäminen, disinformaatio, on lisääntynyt, kuten myös mielipidevaikuttaminen eri kanavia hyödyntäen. Sosiaalisessa mediassa törmää jo usein trolleihin, viesteihin, joilla ensisijaisesti halutaan provosoida ja tahallaan ärsyttää ihmisiä sekä aiheuttaa ristiriitoja.

Trollit ja valeuutisten levittäjät hakevat julkisuutta myös perinteisen median kautta. Lehtien sähköposteihin tulee rivikansalaisina esiintyviltä kirjoittajilta mielipidekirjoituksia ja -viestejä, joilla pyritään muokkaamaan asenteita ja manipuloimaan ihmisiä. Toimituksissa joudutaan olemaan näiden havaitsemiseksi aiempaa tarkempana.

Iisalmen Sanomat ei julkaise Lukijoilta-palstalla tekstejä eikä tekstiviestejä, joiden kirjoittaja ei ole toimituksen tiedossa. Toimituksella tulee olla mahdollisuus tarkastaa kirjoittajan olemassaolo ja kirjoituksen lähde.

Trolleja, feikkivideoita tai valeuutisia voi olla vaikea erottaa totuudenmukaisesta viestinnästä. Uutisten ja viestien sisällön luotettavuutta kannattaa arvioida niiden lähteen perusteella. Helppoa se ei ole.

Suomessa on sanan- ja mielipiteen ilmaisemisen vapaus, joka on iso arvo. Valitettavasti tämä antaa mahdollisuuden myös valheellisen tiedon ja vihapuheen levittämiselle. Se on haitallista yksilölle ja jopa kansakunnalle.

Omilla puheillaan ja teksteillään ei pidä kasvattaa epäluuloa, eikä lietsoa vihaa.

Omilla puheillaan ja teksteillään ei pidä kasvattaa epäluuloa, eikä lietsoa vihaa oli sitten kyse näkemyksistä, kansallisuudesta tai kansanryhmästä.

Tutkivan, vastuullisen ja faktoihin perustuvan journalismin arvo korostuu kriisiaikoina.