Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Talouspuskuria muutokseen

Kuntien vuoden 2021 tilinpäätökset ovat valmistumassa. Iisalmi julkisti tilinpäätöksensä jo eilen, alkuviikosta tilinpäätöksiä käsitellään ainakin Lapinlahden ja Pielaveden kunnanhallituksissa.

Kuntaliitto ennakoi jo helmikuussa, että kuntien tilinpäätökset säilyvät vahvoina toisenkin koronavuoden jälkeen. Korona kasvatti kuntien menoja, mutta toisaalta korona-avustukset lisäsivät myös tuloja. Esimerkiksi Iisalmessa koronakompensaatioiden vaikutus oli yhteensä viisi miljoonaa euroa.

Verotulojen kehitys on Kuntaliiton mukaan ollut kunnissa hyvää lähennellen seitsemää prosenttia. Näin näyttää ensimmäisten tilinpäätösten mukaan olevan myös Ylä-Savossa. Iisalmessa verotulot kasvoivat edellisvuodesta 3,6 miljoonaa euroa, Lapinlahdella lähes kaksi miljoonaa ja Pielavedellä hieman yli miljoona euroa. Kasvu on noin 5–8 prosenttia.

Iisalmessa viime vuosi oli mittavien investointien vuosi. Vuosikate kattaa kuitenkin poistot reippaasti, ylijäämää jää 3,2 miljoonaa euroa. Edellisvuosilta sitä on noin 15 miljoonaa.

Pielavedellä ylijäämä karttui noin 2,5 miljoonalla. Lapinlahdella tulos on noin 1,3 miljoonaa alijäämäinen, mutta taseeseen jää kuitenkin edellisvuosien ansiosta ylijäämää vielä 1,7 miljoonaa.

Iisalmessa ja Lapinlahdella velkataakat kasvoivat. Syy löytyy investoinneista.

Ensi vuonna kuntien rahavirrat pienenevät.

Viimeistään kesän jälkeen kunnissa alkaa vuoden 2023 talousarvioiden tarkempi valmistelu. Ensi vuonna kuntien rahavirrat pienenevät, kun merkittävä osa toiminnoista siirtyy hyvinvointialueelle. Epävarmuutta aiheuttaa myös Ukrainan sodan myötä hidastuva talouskasvu ja kustannusten nousu. Ennakoitu korkotason nousu näyttää kuitenkin lykkääntyvän.

Tilinpäätösten ja taseiden ylijäämät antavat kunnille hyvät lähtökohdat ja talouspuskuria edessä olevaan muutokseen.